ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ξεκινά ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video)

Στην Αθήνα παραδίδεται σήμερα η σκυτάλη του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες συναντώνται σε κεντρικό ξενοδοχείο εν όψει της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γείτονα. Παράλληλα τίθεται και το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον προέβη σε δηλώσεις σε ότι αφορά τις επιστροφές μεταναστών και απο την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Ειδικότερα, πιάνουν το νήμα των συνομιλιών ως αφέθηκαν κατά τον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ομονοεί και η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H Άγκυρα, εμμένει στην τακτική των προκλήσεων. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ρηματική διακοίνωση που απέστειλε σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί να της ζητήσουν άδεια για να προχωρήσουν σε “δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα” στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται πως ο 62ος γύρος διεξάγεται λίγες ημέρες μετά τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως παρακολουθεί με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρακαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ξεκινά ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/enarxi-toy-62oy-gyroy-ton-diereynitikon-epafon-elladas-toyrkias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ξεκινά ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">