ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δευτέρα 8 Μαρτίου – H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Πόσο αποκαλυπτικό είναι το ελληνικό τραγούδι για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία; Τι έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια των δικαιωμάτων και την πολιτικής ορθότητας; Από τη μάνα, την ηρωίδα, την «ελαφρών ηθών», την «ωραία», στην ερμηνεύτρια, τη συνθέτρια, τη στιχουργό, τη δημιουργό. Αυτές και άλλες ιστορίες στο πρόγραμμα του Δεύτερου, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

09:00-10:00 – «Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος», στην εκπομπή της Μαρίας Κοζάκου.

Υπάρχουν τραγούδια σεξιστικά; Τραγούδια που προβάλλουν διακρίσεις και στερεότυπα για το γυναικείο φύλο; «Ποτέ γυναίκα στη ζωή να μην πιστέψεις», «αφού στον κόσμο λιγοστές είν’ οι κυρίες», «είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», «ο άντρας που θα παντρευτώ θα είναι από σόι», «η γυναίκα μου η μουρμούρα» και πολλές ακόμα μη πολιτικώς ορθές ιστορίες στο «Τρανζίστορ» της Μαρίας Κοζάκου.

11:00-12:00 – «Οι γυναίκες τραγουδοποιοί στο ελληνικό τραγούδι» στην εκπομπή της Ελένης Γιαννοπούλου.

Μία ώρα γεμάτη με τους στίχους και τις μουσικές των σημαντικότερων Ελληνίδων τραγουδοποιών. Από την Αρλέτα έως τη Monika και από τη Λένα Πλάτωνος έως τη Nalyssa Green, οι γυναίκες δημιουργοί ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και φωτίζουν τη “θηλυκή” πλευρά της μουσικής.

12:00-14:00 – «Οι πρωταγωνίστριες των τραγουδιών», στην εκπομπή του Μιχάλη Γελασάκη.

Γυναίκες γνωστές και άγνωστες. Υπαρκτές και φανταστικές. Δυναμικές και αδύναμες. Η γυναίκα στο ελληνικό τραγούδι υπάρχει σε όλες της τις μορφές και τις ιδιότητες. Από τη Μαριάνθη των ανέμων και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μέχρι τη Στέλλα και τη Μαίρη Παναγιωταρά, από τη Μαργαρίτα Μαργαρώ μέχρι την Ευλαμπία, από τη Φανή μέχρι τη Βασιλική και από τη Θυμιούλα τη μαυρομάτα μέχρι την Κική που κάθε βράδυ κάνει ό, τι μπορεί…

15:00-16:00 – «Η γυναίκα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική», στην έκτακτη εκπομπή της Δήμητρας Κόχιλα.

Η γυναίκα ως μάνα, ηρωίδα, σύζυγος και αδελφή. Η γυναίκα που ακολουθεί τους κλέφτες στον κίνδυνο, τους βοηθάει και τους παρηγορεί: «Τον Κίτσο τον επιάσανε και πάν’ να τον κρεμάσουν. Κι όλο ξοπίσω πήγαινε η δόλια του η μανούλα». Γίνεται και η ίδια ηρωίδα, κατά τους δύσκολους χρόνους της σκλαβιάς, όπως η περίφημη Δέσπω, η Λένα του Μπότσαρη, η Κοντογιάνναινα και άλλες. Στον έρωτα και στο γάμο, κυριαρχεί η παρουσία της μάνας, η γνώμη της βαραίνει ή μάλλον αυτή ρυθμίζει, κυριολεκτικά τις μεγάλες υποθέσεις της οικογενειακής ζωής: «Πάω να το πω της μάνας μου κι ότι μου πει θα κάνω», απαντάει η φρόνιμη κόρη, όταν τη ζητάν σε γάμο. Άλλη όμως πιο ντροπαλή, εκφράζεται με χαριτωμένο τρόπο την ερωτική ανησυχία που την βασανίζει: «Μάνα στη μέση δε χωρώ, στην άκρη δεν κοιμούμαι…».

17:00-18:00 – «Γυναίκες ηθοποιοί τραγουδούν», στην εκπομπή του Κώστα Θωμαΐδη.

Τι συνδέει τη Σοφία Λόρεν, την Αλίκη βουγιουκλακη, τη Φανή Αρντάν, την Ντόρις Ντέι, τη Δέσπω Διαμαντίδου, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Τζένη Καρέζη, την Μπριζίτ Μπαρντό; Το τραγούδι! Στις «Πλανόδιες Μουσικές» του Κώστα Θωμαΐδη.

19:00-20:00 – «Γυναικοκρατία» του Δημήτρη Βυζάντιου.

Έργο του 1841 όπου ο «Θεόφιλος» του ελληνικού θεάτρου σατιρίζει τη γλωσσική πανσπερμία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αλλά και τα «ελεύθερα ήθη» της εποχής. Ραδιοφωνική ηχογράφηση του 1977 σε σκηνοθεσία Άλκη Ζερβού.

Παίζουν: Καίτη Λαμπροπούλου, Γιώργος Χριστόπουλος, Χρυσούλα Διαβάτη, Ξένια Ζερβού, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Σαββαΐδης, Τάκης Χρυσούλης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη.

20:00-21:00 – Γυναίκες συνθέτουν – γυναίκες τραγουδούν, στην εκπομπή του Νίκου Αϊβαλή.

Μία ώρα με τραγούδια που την μουσική τους έγραψαν αγαπημένες Ελληνίδες συνθέτριες, τραγουδοποιοί ή/και ερμηνεύτριες της εποχής μας. Θα απολαύσουμε συνθέσεις τους ορχηστρικές και τραγούδια -μελοποιήσεις ποιημάτων, με στίχους άλλων αλλά και δικούς τους- που τραγουδούν οι ίδιες. Παραγωγή – παρουσίαση: Νίκος Αϊβαλής.

21:00-22:00, Δευτέρα 08, Τρίτη 09 , Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11.03 –«Σερσέ Λα Φαμ. Γυναίκα και Ρεμπέτικο, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Σειρά τεσσάρων επεισοδίων του Γιώργου Τσάμπρα αφιερωμένη σε  όλη η διαδρομή της γυναίκας στην κοινωνία, στα πάλκα και την δισκογραφία του ρεμπέτικου. Μπορεί οι… «τρελές» και «άπιστες» να περισσεύουν, αλλά υπάρχουν και οι «χειραφετημένες», οι γυναίκες που ξοδεύουν οι ίδιες, οι γυναίκες που «τα τρώνε» από κάποιους άντρες, οι γυναίκες που μιμούνται τη συμπεριφορά των ανδρών – ακόμα και οι γυναίκες που κινούνται σε εξαιρετικά προωθημένα ερωτικά πρότυπα. Οι γυναίκες που έγραψαν, ερμήνευσα, οι «τσαχπίνες και μπριόζες» αλλά και οι πιο «βαριές».



Το άρθρο Δευτέρα 8 Μαρτίου – H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/radiofono/deytera-8-martioy-h-pagkosmia-imera-tis-gynaikas-sto-deytero-programma-103-7/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δευτέρα 8 Μαρτίου – H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">