ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θετική ατζέντα αλλά και κυρώσεις στο τραπέζι για την Τουρκία – Το «Αϊζενχάουερ» στη Σούδα

Το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» είναι από το πρωί του Σαββάτου στη ναυτική βάση της Σούδας. Τις προσεχείς μέρες θα το επισκεφθεί ο πρωθυπουργός. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό αλλά εξετάζει και κυρώσεις εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Το καρότο και το μαστίγιο θέλει η Αθήνα με φόντο το τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Τάσσεται υπέρ μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι και οι κυρώσεις θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επιδείξει εκ νέου παραβατική συμπεριφορά.

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο διττός δρόμος της θετικής ατζέντας με μια καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό από τη μια αλλά και με την προοπτική οικονομικών κυρώσεων από την άλλη αν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές, είναι ο σωστός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία, ενώ για να εξεταστεί η θετική ατζέντα για την γείτονα πρέπει να μην παραβιάσει τον όρο της πλήρους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Η προοπτική λήψης μέτρων θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά τον Μάρτιο. Όπως έχω πει, δεν δίνουμε «άφεση αμαρτιών» στην Τουρκία» τόνισε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Η άφιξη του επιβλητικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ στο λιμάνι της Σούδας, είναι ένα σαφές μήνυμα των ΗΠΑ που αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως μια από τις πιο σημαντικές χώρες για την άμυνα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

Παράλληλα στο Πετροχώρι της Ξάνθης, Έλληνες και Αμερικανοί αρματιστές επιδόθηκαν σε άσκηση διπλής ενέργειας με ελληνικά Leo 2 Hell και αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ertnews.gr



Το άρθρο Θετική ατζέντα αλλά και κυρώσεις στο τραπέζι για την Τουρκία – Το «Αϊζενχάουερ» στη Σούδα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/thetiki-atzenta-alla-kai-kyroseis-sto-trapezi-gia-tin-toyrkia-to-aizenchaoyer-sti-soyda/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θετική ατζέντα αλλά και κυρώσεις στο τραπέζι για την Τουρκία – Το «Αϊζενχάουερ» στη Σούδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">