ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα στο ιδιωτικό γηροκομείο στα Χανιά – Παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας – Η αντίδραση της ιδιοκτησίας


Κρίσιμη θεωρείται η ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιούν αστυνομικές και δικαστικές αρχές, σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανίων.

Με επείγον ερώτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων, απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων. Όπως τονίζεται, στόχος του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. «Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές», αναφέρει ενδεικτικά το Υπουργείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα, και μετά από αστυνομική εντολή, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν εκδοθεί 73 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τροφίμων της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής. 64 πράξεις εκδόθηκαν το 2020 και 9 το α΄ τρίμηνο 2021 και όλες ως αιτία θανάτου αναφέρουν την καρδιακή ανακοπή, ενώ υπογράφονται από τον ίδιο γιατρό. Η έρευνα φαίνεται να επεκτείνεται και σε ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που εκδόθηκαν από το Νοσοκομείο Χανίων, μετά την μεταφορά ηλικιωμένων από την συγκεκριμένη δομή.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η ιδιοκτήτρια της μονάδας όσο και ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Σφακιωτάκης, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις καταγγελίες και κάνουν λόγο για σκευωρία, ενώ σήμερα Κυριακή σε ανακοίνωσή του ο δεύτερος δικηγόρος της Μονάδας κ. Ρουσσόπουλος, ανακοινώνει ότι αύριο Δευτέρα ο ίδιος θα μεταβεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο κ. Σφακιωτάκης στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων, προκειμένου να ζητήσουν να τηρείται η μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας.

Η δήλωση του κ. Ρουσσόπουλου

Στη δήλωσή του ο κ. Ρουσσόπουλος αναφέρει: “Αύριο το πρωί θα μεταβώ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο συνάδελφος μου κ. Σφακιωτάκης στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων, προκειμένου να ζητήσουμε την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες και να προτείνουμε τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανένα
Καθώς και να μην παρασύρεστε από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όταν στον οίκο ευγηρίας έχουν φιλοξενηθεί αυτά τα χρόνια πάνω από 1.100 άτομα, ενώ οι πέντε καταγγέλλοντες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας”.

www.ertnews.gr


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα στο ιδιωτικό γηροκομείο στα Χανιά – Παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας – Η αντίδραση της ιδιοκτησίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb