ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα εμβόλια και το self test τα “κλειδιά” για επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα σενάρια


Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα της οικονομίας και η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς σημειώθηκε και χθες Τρίτη 13 Απριλίου το νέο ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα φανερώνουν σημάδια σταθεροποίησης.

Τα κρούσματα είναι σταθερά πτωτικά, σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο, ενώ ο δείκτης θετικότητας από 5,7% την προηγούμενη Τρίτη, χθες μειώθηκε στο 5,3%. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο από 5 έως 11 Απριλίου, ενώ αυξητικές τάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, που σημαίνει ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες. Οι μεγαλύτερες τιμές εμφανίζονται σε Ξάνθη και Ηράκλειο Κρήτης.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.033 νέες μολύνσεις, 93 θανάτου, και 802 διασωληνωμένους. Τα 4.033 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 76.070 ελέγχους, ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που έγινε ποτέ.

Την ίδια ώρα πάντως, όλο και πιο νέοι άνθρωποι παίρνουν σειρά για εμβολιασμό. Μετά τους 50άρηδες που θα κλείσουν ραντεβού μέσα στον Απρίλιο, σειρά παίρνουν οι σαραντάρηδες που θα αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού τον Μάιο.

Εντός της ημέρας, η χώρα μας παραλαμβάνει 33.600 εμβόλια της Johnson & Johnson, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία θα καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει τις αναφορές επιφυλασσόμενος να δώσει απαντήσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, ενώ η Κομισιόν ζήτησε εξηγήσεις από την Johnson & Johnson. Στάση αναμονής κρατά η Ελλάδα μέχρι να ανακοινωθούν τα πορίσματα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για επανεκκίνηση της οικονομίας με “όπλο” το self test. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περίπου 900.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα μπορούν στο τέλος της εβδομάδας να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Πρόκειται για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, τράπεζες, Δικαιοσύνη αλλά και άλλους ανοιχτούς κλάδους.

Επίσης, με όπλο πάντα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, εξετάζεται να καταργηθεί το click inside στα καταστήματα και να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς.

Αν και το διάστημα έως τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι περίοδος ανάλυσης των δεδομένων μετά το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο για Πάσχα στο χωριό με τους ταξιδιώτες να έχουν κάνει self test. Σημειώνεται ότι το επιδημιολογικό όφελος από τα τεστ αυτοδιάγνωσης είναι μεγάλο καθώς εντοπίζονται οι θετικοί στον ιό που είναι ασυμπτωματικοί και απομονώνονται εγκαίρως.

Τα σενάρια και οι ημερομηνίες

  • 19 Απριλίου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
  • 24 Απριλίου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside και click away.
  • Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία.
  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν οργανωμένες παραλίες.
  • 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι, κτήματα για γάμους.
  • 14 Μαΐου: Τέλος του lockdown με άνοιγμα του τουρισμού.
  • Αμέσως μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης, αλλά μόνο μερικώς και σε εξωτερικούς χώρους.

www.ertnews.gr


Το άρθρο Τα εμβόλια και το self test τα “κλειδιά” για επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα σενάρια εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα εμβόλια και το self test τα “κλειδιά” για επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα σενάρια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">