ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μέση Ανατολή: Πληροφορίες για εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Εκτόξευση 100 ρουκετών της Χαμάς εναντίον της Ασκελόν

Με τις εχθροπραξίες στην 5η ημέρα τους, χωρίς ένδειξη αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα ότι ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Γάζας, προκειμένου να εξουδετερώσει τους θύλακες των δυνάμεων της Χαμάς. Ωστόσο δύο ώρες μετά την ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε το ανακοινωθέν επικαλούμενος «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας». Την ίδια ώρα ο απολογισμός των θυμάτων στα πλήγματα που συνεχίζει να καταφέρνει στο παλαιστινιακό έδαφος αυτή την εβδομάδα έσπασε το φράγμα των εκατό νεκρών.

Αν και το ανακοινωθέν για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια, στρατιωτικοί συντάκτες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή ευρείας κλίμακας. Το Πυροβολικό βάλλει από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, σημείωσαν ορισμένοι εξ αυτών.

Κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας είπαν ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν δει ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν στο πεδίο.

Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές, με τους μαχητές της Χαμάς να απαντούν με εκτόξευση ρουκετών σε διάφορα σημεία, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας και η νύχτα γίνεται μέρα από τις αεροπορικές επιδρομές.
Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός Ντούνια αλ Ουάταν.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ. Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασκελόν και Σντερότ. Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την πλευρά του να βομβαρδίζει με αεροσκάφη και πυροβόλα τη Λωρίδα της Γάζας. Χθες, ανέπτυξε
άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει από τη 10η Μαΐου, πυροδοτήθηκαν από τις ταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν εξάλλου μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ισραήλ να διωχθούν οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα και να παραχωρηθούν ακίνητα σε εβραίους εποίκους, με το σκεπτικό ότι ανήκαν στις οικογένειές τους πριν από το 1948. Εκκρεμεί η λήψη τελεσίδικης απόφασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 620 και πλέον έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι ρουκέτες των παλαιστινίων μαχητών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι Ισραηλινούς.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ανέφεραν διπλωμάτες. Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο νορβηγός διπλωμάτης Τορ Βένεσλαντ, εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος το «πνεύμα του Έιντ», ζήτησε χθες βράδυ «αποκλιμάκωση και τερματισμό των εχθροπραξιών άμεσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μέση Ανατολή: Πληροφορίες για εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Εκτόξευση 100 ρουκετών της Χαμάς εναντίον της Ασκελόν εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/mesi-anatoli-plirofories-gia-eisvoli-toy-israilinoy-stratoy-sti-gaza-ektoxeysi-100-royketon-tis-chamas-enantion-tis-askelon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μέση Ανατολή: Πληροφορίες για εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Εκτόξευση 100 ρουκετών της Χαμάς εναντίον της Ασκελόν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">