ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κειμένα του 21:επ2 | Η Φιλική Εταιρεία

Η ίδρυση, η οργάνωση, η δραστηριοποίηση, καθώς και η γενικότερη επιρροή της Φιλικής Εταιρείας στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, είναι το θέμα της δεύτερης εκπομπής Κείμενα του 21, σε παρουσίαση του Πιέρρου Τζανετάκου, με την καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Το 1814 ιδρύθηκε στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία. Ήταν ένα γεγονός-τομή στην ελληνική ιστορία, καθώς από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια, έλαβε σάρκα και οστά το εθνικό όραμα.

Στόχος της Φιλικής Εταιρείας είναι η ανεξαρτησία των Ελλήνων και για την επίτευξη αυτού του στόχου ξεκινούν έκτοτε να εργάζονται τόσο τα ηγετικά στελέχη της, όσο και τα μέλη που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται, τόσο στον ευρωπαϊκό και τον βαλκανικό, όσο και στον τότε ελλαδικό χώρο.

Η εκπομπή βασίζεται στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των παρατηρητών της επαναστατικής εποχής, τις οποίες έχει συγκεντρώσει η ιστορικός και μεταδίδονται μέσα από τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Ιστορική Έρευνα-Επιλογή Κειμένων: Μαρία Ευθυμίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρίστος Σταθακόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Πέτρος Κουμουνδούρος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης ΝταήςΤο άρθρο Κειμένα του 21:επ2 | Η Φιλική Εταιρεία εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertflix.gr/docs/keimena-toy-21-ep2-i-filiki-etaireia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κειμένα του 21:επ2 | Η Φιλική Εταιρεία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb