ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Ανατολή: Εχθροπραξιών συνέχεια – Ειρηνευτικό σχέδιο απόφασης υπέβαλε η Γαλλία στο Σ. Ασφαλείας

Συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει από αέρος στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Β. Νετανιάχου, εκτίμησε πως το πλήγμα που έχει δεχτεί η Χαμάς είναι τεράστιο. Οι αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως ένδειξη ότι ετοιμάζεται να αποδεχτεί κατάπαυση του πυρός μέσα στις επόμενες ημέρες και να κηρύξει τη νίκη επί της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να πιέζει τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ουγγαρίας που είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Γαλλία υπέβαλε χθες Τρίτη 19/5, το βράδυ στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και – μέσω βιντεοσύνδεσης – του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο κ. Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.
Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι, συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο.
Τη Γαλλική πρόταση φαίνεται να υποστηρίζει η Κίνα. Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε δημοσιογράφους ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μ. Ανατολή: Εχθροπραξιών συνέχεια – Ειρηνευτικό σχέδιο απόφασης υπέβαλε η Γαλλία στο Σ. Ασφαλείας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/m-anatoli-echthropraxion-synecheia-eirineytiko-schedio-apofasis-ypevale-i-gallia-sto-s-asfaleias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Ανατολή: Εχθροπραξιών συνέχεια – Ειρηνευτικό σχέδιο απόφασης υπέβαλε η Γαλλία στο Σ. Ασφαλείας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">