ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βόλτα στο πάρκο | Παρίσι- Ο Κήπος του Κεραμεικού και ο Κήπος του Λουξεμβούργου

(θα είναι διαθέσιμο έως 18/5/2021)
Ο Κήπος του Κεραμεικού, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην πόλη του Παρισιού, βρίσκεται στο κέντρο, δίπλα στο Λούβρο και τον Σηκουάνα. Με τα όμορφα αγάλματά του, τα γεωμετρικά σχήματα και τις αυστηρές γραμμές του, αποτελεί υπόδειγμα της κλασικής, γαλλικής αρχιτεκτονικής τοπίου. Για τους Παριζιάνους που ζουν στο κέντρο, ο Κήπος του Κεραμεικού είναι σαν μια όαση μέσα στο πετρώδες μεγαλείο της πόλης τους.

Είναι καλοκαίρι. Συναντάμε την Αρχιτέκτονα Τοπίου Ιζαμπέλ Γκλαΐς, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του Κεραμεικού. Πρέπει να διατηρήσει και να ανανεώσει παράλληλα τον περιβάλλοντα χώρο. Η Ιζαμπέλ σχεδιάζει να ξαναφυτέψει τον κήπο ώστε να έχει την όψη που είχε πριν σχεδόν 500 χρόνια. Επιπλέον, πειραματίζεται με διάφορα είδη φυτών για να αναπτύξει σταδιακά μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.
Είναι καλοκαίρι και προχωράμε. Εδώ κοντά, στην απέναντι όχθη του Σηκουάνα, υπάρχει άλλο ένα πάρκο: ο Κήπος του Λουξεμβούργου. Ανήκει στο ομώνυμο παλάτι, το οποίο φιλοξενεί τη Γερουσία, το όργανο της Γαλλικής Άνω Βουλής. Με τη μείξη φυσικών αλλά και αυστηρά γεωμετρικών σχημάτων, ο Κήπος του Λουξεμβούργου παντρεύει το Αγγλικό και το Γαλλικό στιλ κήπου.
Το φθινόπωρο είναι η πιο πολύχρωμη εποχή στο πάρκο. «Οι παίκτες του παιχνιδιού με τις μπάλες (boules) είναι οι πιο ήρεμοι αλλά και οι πιο τρελοί άνθρωποι στον κόσμο», έγραψε ο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ. Στη νοτιοδυτική γωνία του πάρκου, υπάρχει το boulodrome, όπου ο κόσμος παίζει πετάνκ (pétanque). Πετάνε βαριές μεταλλικές μπάλες όσο πιο κοντά γίνεται σε μια μικρή μπάλα που λέγεται cochonnet ή γουρουνάκι. Ο Τιερί Λεσάζ και η Μισέλ Κορνέτ από το Σεν Σιρ είναι ειδικοί στο άθλημα.
Ως τώρα, έχουν πέσει και τα τελευταία φύλλα από τα δέντρα, αλλά ακόμη και τον χειμώνα οι Παριζιάνοι επισκέπτονται το πάρκο. Ο Λορέν Ντελριέ μάς δείχνει το Παλάτι του



Το άρθρο Βόλτα στο πάρκο | Παρίσι- Ο Κήπος του Κεραμεικού και ο Κήπος του Λουξεμβούργου εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/xena-docs/volta-sto-parko-parisi-o-kipos-toy-kerameikoy-kai-o-kipos-toy-loyxemvoyrgoy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βόλτα στο πάρκο | Παρίσι- Ο Κήπος του Κεραμεικού και ο Κήπος του Λουξεμβούργου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">