ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σύνοδος ΕΕ: “Πράσινο πιστοποιητικό” και απόθεμα εμβολίων στην ατζέντα

Οι δράσεις της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθεί σήμερα δεύτερη ημέρα της Συνόδου, του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο 25 Μαΐου, που ξεκινάει στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Η χθεσινή ημέρα υπήρξε θυελλώδης με το ζήτημα του εξαναγκασμού σε προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Κυριακή, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και τη σύλληψη από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, να μονοπωλούν τις συζητήσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής καταδίκασαν τα περιστατικά, ζήτησαν την απελευθέρωση των δυο και και αποφάσισαν τη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστούν οι πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτραπεί η πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Παράλληλα προανήγγειλαν την εξέταση περαιτέρω στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων και τη διεύρυνση των καταλόγων κατά προσώπων και οντοτήτων στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.

Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

Σήμερα οι ηγέτες θα εστιάσουν στην πορεία των εργασιών όσον αφορά τον συντονισμό της αντίδρασης της ΕΕ στη νόσο Covid-19 με επίκεντρο το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό
“Μπαίνουμε σε μια νέα φάση καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ και επιδιώκουμε να προετοιμαστούμε για ένα νέο άνοιγμα πριν από το καλοκαίρι. Η πρόσφατη συμφωνία για τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα” ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι «27» συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ και σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού. Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 και από τον επόμενο μήνα θα συντάξει μια λίστα χωρών, που θα αναθεωρείται τακτικά, προκειμένου οι πολίτες τους, εμβολιασμένοι ή μη, να μπορούν να μπαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Γαλλία τονίζει ότι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συντάξουν μέχρι τις 9 Ιουνίου τον “πράσινο” κατάλογο των μη ευρωπαϊκών χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στην Ευρώπη. θα υπάρξει και μια “πορτοκαλί” λίστα στην οποία θα περιλαμβάνονται χώρες, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί –με κάποιο από τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την ΕΕ– καθώς και μια “κόκκινη”, για τις χώρες στις οποίες θα επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί. Στην “κόκκινη” κατηγορία βρίσκονται επί του παρόντος η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ινδία.
Η Γαλλία σκέφτεται να ζητήσει κάποια περιοριστικά μέτρα και για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Θα εξεταστεί, επίσης, το απόθεμα των εμβολίων, το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής συμφωνίας και με άλλες εταιρείες, καθώς και οι τρόποι για αύξηση της διανομής των εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο.

“Είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας σε σχέση με τις νέες μεταλλάξεις και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες” ανέφερε ο Σ. Μισέλ στην επιστολή τους προς τους ηγέτες, στην οποία ανέφερε πως θα συζητθεί και η διεθνής αλληλεγγύη στην καταπολέμηση της πανδημίας. “Ως κορυφαίος παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και συνεισφέρων στο COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο” είπε.

Κλιματική αλλαγή

Θα διεξαχθεί συζήτηση και σχετικά με τη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενστερνίστηκε τον στόχο να έχει καταστεί η ΕE κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Έναν χρόνο αργότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επί δεσμευτικού ενωσιακού στόχου για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες θα επιδιώξουν να παράσχουν πρόσθετη καθοδήγηση προς την Επιτροπή όσον αφορά τις προσεχείς προτάσεις της.
Θα δοθεί συνέχεια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν επί δεσμευτικού ενωσιακού στόχου για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.
Οι ηγέτες θα επιδιώξουν να παράσχουν πρόσθετη καθοδήγηση στην Επιτροπή για τις επικείμενες προτάσεις της σχετικά με το κλίμα. Στις αρχές Μαΐου το Συμβούλιο ενέκρινε το συμβιβαστικό κείμενο για το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα, ύστερα από προσωρινή συμφωνία επί της πρότασης, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο.Το άρθρο Σύνοδος ΕΕ: “Πράσινο πιστοποιητικό” και απόθεμα εμβολίων στην ατζέντα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ert.gr/ertnews-frontpage/synodos-ee-prasino-pistopoiitiko-kai-apothema-emvolion-stin-atzenta/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σύνοδος ΕΕ: “Πράσινο πιστοποιητικό” και απόθεμα εμβολίων στην ατζέντα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">