ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φωτεινά μονοπάτια | Τα μοναστήρια της Κέρκυρας

Στο βορειοδυτικό άκρο του Ιονίου, στην είσοδο της Αδριατικής, βρίσκεται η Κέρκυρα. Από πολλούς ιστορικούς και αρχαιολόγους, η Κέρκυρα ταυτίζεται με τη Σχερία που αναφέρεται στην Οδύσσεια. Κάτοικοί της ήταν οι Φαίακες.
Το κέντρο της θρησκευτικής ζωής του νησιού είναι ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης. Χτίστηκε το 1589, στον τύπο της Επτανησιακής Βασιλικής. Στο Ναό αυτόν φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, του προστάτη της Κέρκυρας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα. Πλήθος κόσμου από πολλά μέρη της γης, ταξιδεύει μέχρι την Κέρκυρα, για να προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Ένα Μοναστήρι που έχει συνδέσει την πορεία του με την ιστορία του νησιού, είναι η Ιερά Μονή Πλατυτέρας. Ιδρύθηκε από τον Ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο. Ο πρώτος ναός, θεμελιώθηκε τον Νοέμβριο του 1743 και αφιερώθηκε στην κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το Μοναστήρι, στο πέρασμα του χρόνου, υπέστη πολλές καταστροφές. Στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Μονής, συνέβαλε αποφασιστικά η οικογένεια Καποδίστρια. Στον εσωνάρθηκα της Πλατυτέρας, βρίσκεται ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.

Ένα επίσης γνωστό Μοναστήρι της Κέρκυρας, είναι η Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, 25 περίπου χιλιόμετρα, βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Πρόσωπα/Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

1. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος
2. Δημήτρης Μεταλληνός (Πρ. Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων)
3. Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κωνσταντάς (Προϊστάμενος Ιερού Προσκυνήματος Αγ. Σπυρίδωνος)
4. Μοναχός Συμεών (Ιερά Μονή Πλατυτέρας)
5. πατήρ Ευθύμιος (Ηγούμενος Ι.Μ. Παλαιοκαστρίτσας)

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό τους. Σε αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων. Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ιδέα-Σενάριο – Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη
Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Επιστημονική Σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Κώστας Βάγιας, Πέτρος Βήττας
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας, Παύλος Βελουδάκης
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής, Κωνσταντίνος Ψωμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Studio SigmaΤο άρθρο Φωτεινά μονοπάτια | Τα μοναστήρια της Κέρκυρας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/fotina-monopatia/foteina-monopatia-ta-monastiria-tis-kerkyras/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φωτεινά μονοπάτια | Τα μοναστήρια της Κέρκυρας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb