ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βήματα επιστροφής στην κανονικότητα – Τι ισχύει από σήμερα

Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν σε υψηλές ταχύτητες πια και τα οφέλη τους να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στους επιδημιολογικούς δείκτες, τα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα συνεχίζονται σταθερά.

Χθες τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 877, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 38 και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 569, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη και στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

Σήμερα Δευτέρα θα ανακοινωθεί πότε ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, κάτι που αναμένεται να συμβεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση οφείλεται στο προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και περιμένουν το τέλος της εβδομάδας προτού εξάγουν τα συμπεράσματα τους για την πορεία της πανδημίας.

Κάποια καταστήματα ήταν ανοιχτά χθες Κυριακή, ενώ τα θερινά σινεμά άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό, με το επόμενο βήμα στην κανονικότητα να είναι στις 28 Μαΐου με την επάνοδο των θεαμάτων και των συναυλιών σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων σχεδιάζεται στις 31 Μαΐου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση, όπως και η αύξηση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις, στα 100 άτομα.

Να σημειωθεί ότι πλέον αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι τώρα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί.

Σήμερα τερματίζεται και το αυστηρό lockdown στην Κάλυμνο, μετά τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Κάλυμνος τέθηκε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 5 Μαΐου, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Επίσης από σήμερα Δευτέρα, 24 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ΟΠΑΠ PLAY.

Διευκρινίσεις για τα self test

Από την Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests:

  • 1 για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021
  • 1 για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Για το χρονικό διάστημα από 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Η προμήθεια των self tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή.

Στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, ακόμα και όσων εργάζονται από απόσταση, επεκτείνεται το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από κορονοϊό.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει, ωστόσο, ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, όσοι κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Βήματα επιστροφής στην κανονικότητα – Τι ισχύει από σήμερα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/vimata-epistrofis-stin-kanonikotita-ti-ischyei-apo-simera/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βήματα επιστροφής στην κανονικότητα – Τι ισχύει από σήμερα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">