ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της αναγκαστικής προσγείωσης πτήσης της Ryanair στη Λευκορωσία (video)

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα θέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το ζήτημα της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. To αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Βίλνιους το βράδυ της Κυριακής, μετά το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και συνεχίζεται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μαχητικά περικύκλωσαν το αεροπλάνο με 171 επιβαίνοντες, το οποίο είχε απογειωθεί από την Αθήνα το πρωί της Κυριακής με προορισμό το Βίλνιους στη Λιθουανία, το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας και συνέλαβαν επιβάτη ως αντιφρονούντα. Ήδη υπάρχει πλημμυρίδα αντιδράσεων από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Ο επιβάτης που συνελήφθη είναι ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς. Ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Σαρλ Μισέλ, με ανακοίνωσή του, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς που συνελήφθη στο Μινσκ. Τόνισε ότι «το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες».

«Αυτή η κατάσταση θα έχει συνέπειες» προειδοποίησε, νωρίτερα, και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ»τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο αεροπλάνο επέβαιναν έντεκα Έλληνες πολίτες.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το επεισόδιο με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος, είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά ως εδώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε σειρά επικοινωνιών με τους Ευρωπαίους εταίρους για την εκτίμηση της κατάστασης και για τα επόμενα βήματα, καθώς πρωταρχικό μέλημα όλων είναι η ασφάλεια όλων των επιβατών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό ομόλογό του, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Επίσης, τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που κατέβαλε η λιθουανική πλευρά για την μεταφορά των επιβατών στο Βίλνιους, ενώ αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών και ότι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους και στο πλαίσιο της Ε.Ε.

«Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Τα γεγονότα πριν την αναγκαστική προσγείωση της Ryanair και το διπλωματικό θρίλερ

Για απειλή στη διεθνή πολιτική αεροπορία κάνει λόγο η Λιθουανία

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα απαίτησε από τη Λευκορωσία να απελευθερώσει τον Λευκορώσο ακτιβιστήΡομάν Προτάσεβιτς, για τη σύλληψη του οποίου το αεροσκάφος υποχρεώθηκε σε προσγείωση “δια της βίας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί”, ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη ενέργεια

Η Γαλλία κατήγγειλε ως απαράδεκτη την εκτροπή από τις αρχές της Λευκορωσίας ενός αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών και ζήτησε να δοθεί μια απάντηση από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί εξηγήσεις από τη Λευκορωσία

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τον εξαναγκασμό του αεροσκάφους της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου, έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιγκουέλ Μπέργκερ.

«Εάν η Λευκορωσία απειλεί την ελευθερία της πολιτικής αεροπορίας μεταξύ δύο χωρών-μελών της ΕΕ, πρέπει το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ να συζητήσει τις συνέπειες», είπε πρόεδρος και υποψήφιος καγκελάριος του CDU Αρμιν Λάσετ και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει τη Δευτέρα να λάβει αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Ο γραμματέας του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Πάουλ Τσέμιακ έγραψε στο Twitter: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας και των υποστηρικτών του. Το καθεστώς διέταξε την αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair στην πτήση από Αθήνα για Βίλνιους. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς».

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Θωμαΐς Παπαϊωάνου (Παρίσι), Γιώργος Παπάς (Βερολίνο)

www.ertnews.gr



Το άρθρο Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της αναγκαστικής προσγείωσης πτήσης της Ryanair στη Λευκορωσία (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/anachorise-apo-ti-leykorosia-gia-to-vilnioys-i-ptisi-tis-ryanair/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της αναγκαστικής προσγείωσης πτήσης της Ryanair στη Λευκορωσία (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">