ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στις ερήμους της Αραβίας | Οι κυρίαρχοι των αιθέρων

Η Αραβική Χερσόνησος είναι κόμβος συνάντησης τριών δισεκατομμυρίων αποδημητικών πουλιών από και προς Ευρώπη, Αφρική και Ασία.
Το επεισόδιο αφηγείται τις ιστορίες των μαγευτικών αρπακτικών πουλιών και των υπέροχων καλοβατικών πουλιών όλων των μεγεθών. Πώς πετούν, κυνηγούν κι επιβιώνουν σε μια περιοχή ακραίων συνθηκών όπως η άγρια έρημος ή η αστική ζούγκλα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που δοκιμάζονται και χρησιμοποιούν στρατηγικές για να νικήσουν τη ζέστη.
Ο ασπροπάρης-ένα είδος γύπα- είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον κόσμο, αλλά το Ομάν είναι το οχυρό του
Η έρημος είναι απίθανη τοποθεσία για τα πουλιά γλυκού νερού, αλλά ένα δυνατό κοπάδι 2.000 φλαμίνγκο αντέχει πιο βόρεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συναντάμε επίσης αποικίες από γλαρόνια και καβούρια.
Οι νυχτερινοί κυρίαρχοι, οι νυχτερίδες κι οι κουκουβάγιες χρησιμοποιούν βραχώδη καταφύγια για να ξεφύγουν από τις θερμοκρασίες της ημέρας. Εμφανίζονται μόνο όταν οι θερμοκρασίες χαμηλώσουν κι επιστρέφουν στα σπίτια τους πριν από την αυγή.
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, οι φτερωτοί μετανάστες επιστρέφουν από περιοχές αναπαραγωγής πιο βόρεια. Οι κιρκίνες κι οι αετοί βρίσκουν καταφύγιο στις αστικές περιοχές της Αραβίας, όπου οι τεχνητοί υγρότοποι και τα σκουπίδια παρέχουν άφθονο φαγητό για να βγάλουν τον χειμώνα.
Τα αποδημητικά φλαμίνγκο και οι γύπες πληθαίνουν και την άνοιξη θα ξαναφύγουν, αφήνοντας τους υπόλοιπους κατοίκους να υπομείνουν ένα αραβικό καλοκαίρι.

Η υπέροχη σειρά 5 επεισοδίων είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου που διεισδύει στους ποικίλους οικότοπους της ερήμου, των βουνών, των υγροτόπων, των ξεροπόταμων και των νησιών της.
Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των συναρπαστικών αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.

Η αραβική έρημος είναι ένας απ’ τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει κυριολεκτικά ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο.

Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της ασυνήθιστης και πανέμορφης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα.
Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Η σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων εντυπωσιάζει με τα αμμώδη κρησφύγετά της. Χιλιάδες πολύχρωμα φλαμίνγκο μεγαλώνουν τα μικρά τους υπό την απειλή της κόκκινης αλεπούς και της τεράστιας σαύρας βαράνου σ’ έναν θαυμαστό κόσμο υγροτόπων!

Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα απ΄ τα μισά συναντώνται αποκλειστικά εδώ. Ένα απ’ τα πιο χαρισματικά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας που κυνηγά αράχνες τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του.

Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού.

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Στις ερήμους της Αραβίας» προβάλλει νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσφέρει γνώση για το γοητευτικό αραβικό ζωικό βασίλειο κι αποκαλύπτει την ομορφιά μιας περιοχής που βρίθει ευκαιριών.

(Διαθέσιμο έως 03/08/2021)Το άρθρο Στις ερήμους της Αραβίας | Οι κυρίαρχοι των αιθέρων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertflix.gr/docs/stis-erimoys-tis-aravias-oi-kyriarchoi-ton-aitheron/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στις ερήμους της Αραβίας | Οι κυρίαρχοι των αιθέρων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb