ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι πρώτες μετακινήσεις μετά το lockdown – Με μέτρα το άνοιγμα του τουρισμού

Την έξοδο προς την περιφέρεια επιλέγουν πολλοί κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων αυτό το Σαββατοκύριακο, με την έναρξη των ελεύθερων μετακινήσεων σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες, περίπου 40.000 αυτοκίνητα είχαν περάσει από τα διόδια των εθνικών οδών, ενώ σημαντική είναι η κίνηση και στα λιμάνια. Την ίδια ώρα, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα μας, άνοιξε «πανιά» ο τουρισμός, και ήδη οι πρώτοι επισκέπτες καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και άλλους προορισμούς.

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των ατομικών μέτρων προστασίας, τουλάχιστον έως ότου εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός, επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα, Ικαρία, Πάτμο, Κάρπαθο, Νάξο, Σκιάθο και Ορεστιάδα, συνεπεία των ημερών του Πάσχα. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.188 νέα κρούσματα κορονοϊού, 677 διασωληνωμένοι και 56 θάνατοι.

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας, άνοιξε την Παρασκευή 14 Μαΐου, πανιά ο τουρισμός. Στα νησιά άρχισαν από το πρωί να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες μετά το πολύμηνο lockdown.

Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που αναχώρησαν την Παρασκευή από τα λιμάνια, με το αρνητικό self test να είναι, το πρώτο εισιτήριο για τα νησιά.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 29 δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Χιλιάδες πολίτες ήταν στην πρώτη απόδραση εκτός νομού. Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε τόσο στα λιμάνια, όσο και στις εθνικές οδούς. Η πληρότητα στα πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85% και στο 80% χωρίς καμπίνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

“Οι έλεγχοι του λιμενικού σώματος θα είναι εντός και εκτός πλοίων για να έχουμε ένα καλό αλλά και ασφαλές ταξίδι”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών σημειώθηκε στο ρεύμα με κατεύθυνση την Χαλκιδική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Πρεμιέρα και για τα μουσεία της χώρας που άνοιξαν μετά από περίπου 5,5 μήνες, τηρώντας όμως τα προβλεπόμενα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις.

“Σήμερα για την Πινακοθήκη είναι η λειτουργία, η έναρξη της λειτουργίας, είμαστε χαρούμενοι γιατί η Αθήνα αποκτά την πινακοθήκη αντάξια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη – υπουργός Πολιτισμού.

Τέλος και για sms, click away και click inside στο λιανεμπόριο.

“Κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα, με την βελτίωση της ψυχολογίας του καταναλωτή θα πάμε καλύτερα”, αναφέρει ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών.

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 12:15. Από το βράδυ της Παρασκευής 14/5 οι πολίτες θα έχουν 1,5 ώρα επιπλέον για να απολαύσουν το φαγητό τους ή το ποτό τους.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμετέδωσε το μήνυμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος για την σημασία του εμβολιασμού: «Με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και την ανοσία της κοινότητας, οι χρόνιοι ασθενείς θα μπορέσουμε και πάλι να σμίξουμε με τους αγαπημένους μας. Αυτή είναι η ελευθερία μας».

Δωρεάν rapid test πραγματοποίησαν δεκάδες πολίτες στο Μετρό του Συντάγματος πριν ξεκινήσουν τις αγορές τους ή τη βόλτα τους στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στην Καλαμάτα., στη Νάξο και τη Βόρεια Ελλάδα, οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα μας είναι γεγονός.

Με όλα τα μέτρα προστασίας τους υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, όπου θα διαμείνουν.

Στη Σαντορίνη, το νησί – ηφαίστειο υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανοίξει το 60% των ξενοδοχείων της Καλντέρας. Με τρείς πτήσεις τσάρτερ σήκωσε αυλαία ο τουρισμός σε έναν από τους διασημότερους -όχι μόνο ελληνικούς αλλά και διεθνείς- προορισμούς, στη Σαντορίνη.

Με αψίδες νερού υποδέχθηκαν στη Μύκονο το πρώτο αεροσκάφος της Qatar Airways που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης έδεσε κάβους το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη χώρα μας, με 1000 επιβάτες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, δήλωσε: “Έχουμε αυξημένη ζήτηση, πιστεύω να φτάσουμε τους 100.000 επιβάτες”.

Οι ταξιδιώτες φτάνουν στη χώρα μας με αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με βεβαίωση ότι ο εμβολιασμός τους ολοκληρώθηκε τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Στον αερολιμένα του Ηρακλείου Κρήτης, έφτασαν 15 πτήσεις τσάρτερ με υψηλή πληρότητα. Αυξητική τάση για το επόμενο διάστημα βλέπουν οι τουριστικοί φορείς.

“Μέχρι τέλος του μήνα ελπίζουμε ότι θα έχουμε 500 αφίξεις”, δήλωσε ο Γιώργος Πλιάκας αερολιμενάρχης Ηρακλείου.

Χαμόγελα αισιοδοξίας και στην Καλαμάτα. Οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ είναι γεγονός. Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Στρίγγας αναφέρει ότι: “21 πτήσεις από 9 πόλεις της Ελλάδας”.

“Άνοιγμα δε σημαίνει εφησυχασμός”, επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ουρές εκατοντάδων μέτρων από αυτοκίνητα σχηματίστηκαν στο τελωνείο του Προμαχώνα. Ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

“Προφανώς και πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία και να ανοίξει τουρισμός γιατί ούτως ή άλλως εδώ και πάρα πολύ καιρό ζούσαμε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο lock down. Περιμένει το καλοκαίρι χωρίς να έχει σχέδιο για την οικονομία, τον τουρισμό, τα υγειονομικά πρωτόκολλα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον REAL FM.

Από αρχές Ιουνίου αναμένεται στη χώρα μας το πράσινο πιστοποιητικό.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Οι πρώτες μετακινήσεις μετά το lockdown – Με μέτρα το άνοιγμα του τουρισμού εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/oi-protes-metakiniseis-meta-to-lockdown-me-metra-prostasias-to-anoigma-toy-toyrismoy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι πρώτες μετακινήσεις μετά το lockdown – Με μέτρα το άνοιγμα του τουρισμού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">