ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ποιοι είναι οι Måneskin, το ιταλικό ροκ συγκρότημα που θριάμβευσε στη Eurovision 2021

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλία λοιπόν είναι η νικήτρια χώρα του φετινού διαγωνισμού της Eurovision, ύστερα από την επιτυχία του Toto Cutugno πριν από 31 ολόκληρα χρόνια. Η Ιταλία νίκησε με το γνωστό στη χώρα νεανικό ροκ συγκρότημα Måneskin

Πρέπει να τονίσουμε πως η νίκη αυτή δεν αποτελεί εξ ολοκλήρου έκπληξη, εφόσον οι τάσεις στο Spotify έδειχναν μέχρι το απόγευμα ένα αρκετά ξεκάθαρο προβάδισμα για το Ιταλικό ροκ συγκρότημα.

Οι Måneskin είναι ένα τετραμελές συγκρότημα (3 άντρες και 1 γυναίκα) και το όνομα του οποίου στα Δανέζικα σημαίνει Σεληνόφως. Ξεκίνησαν ως συγκρότημα το 2016, και αρχικά έπαιζαν στους δρόμους της Ρώμης και της περιοχής Colli Portuensi ως πλανοδιοι. 

Είναι ήδη γνωστοί στο Ιταλικό κοινό, με ένα όλο και μεγαλύτερο fan base που ανεπτύχθη ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.  

Το 2017 οι Måneskin κατατάσσονται δεύτεροι στο Ιταλικό Χ-factor, ενώ την ίδια χρονιά ήδη φτάνουν το ορόσημο του διπλού πλατινένιου δίσκου. Με το τραγούδι Moriró da re είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια streaming στο Spotify μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο, ενώ το 2018 ανοίγουν την συναυλία των Imagine Dragons στο Milano Rocks.

Οι πορεία είναι ανοδική μέχρι που φέτος το συγκρότημα κερδίζει την πρώτη θέση στο φεστιβάλ του ΣανΡέμο, εξασφαλίζοντας έτσι την συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι ‘Zitti e buoni’, το οποίο σημαίνει ‘σιωπάτε και καθίστε φρόνιμα’.

Πρόκειται για ένα τραγούδι που δείχνει την δίψα για την αναζήτηση ανεξαρτησίας αλλά και αλλαγής από μια κατάσταση μιζέριας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνουν το απαραίτητο άλμα ώστε να πετύχουν τον στόχο τους, ο οποίος βρίσκεται σε ανηφορικό δρόμο, χωρίς όμως να χάσουν την φύση τους. ‘Sono fuori di testa, ma diverso da loro’ – ‘Είμαι διαταραγμένος στο μυαλό, αλλά διαφορετικός από αυτούς’, ένα ρεφρέν απολύτως ροκ, που δείχνει την ψυχή του συγκροτήματος.     

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος τον Φεβρουάριο οι Måneskin αφού κέρδισαν τον διαγωνισμό του φεστιβάλ του Sanremo, ένας θεσμός του Ιταλικού τραγουδιού, με το τραγούδι ‘Zitti e buoni’, η πρόθεσή τους ήταν ξεκάθαρη: να αποδείξουν πως η ροκ μουσική είναι ακόμη ζωντανή – όπως και έγινε. Η Ιταλία συνεχίζει να ξεχωρίζει μουσικά, και μάλιστα παράγοντας παράλληλα ποιοτικό ροκ.

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό σημειώθηκε με τους Måneskin και συγκεκριμένα με μια εικόνα λίγων δευτερολέπτων που απεικονίζει τον τραγουδιστή Damiano να σκύβει πάνω στο τραπεζάκι του. Για ένα σχετικά μικρό διάστημα προκλήθηκε σάλος στα social media εφόσον υπήρξε η υποψία πως ο Damiano έκανε χρήση ναρκωτικών εν ώρα διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκλήσεις για τον αποκλεισμό του συγκροτήματος από την Eurovision.

Σε ερώτημα που του απευθύνθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου από Σουηδό δημοσιογράφο, ο τραγουδιστής Damiano απάντησε πως εκείνη την στιγμή έσκυψε επειδή ο κιθαρίστας είχε σπάσει ένα ποτήρι, λέγοντας μάλιστα πως ‘δεν κάνω χρήση ναρκωτικών, σας παρακαλώ μην το λέτε αυτό’. Μια θέση που ισχυρίστηκαν και μέσω του επίσημου account τους στο Instagram, κάνοντας μάλιστα λόγω και για πρόθεση να κάνουν τεστ για να αποδείξουν την παρεξήγηση: 

“Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι για το τι λένε μερικοί άνθρωποι σχετικά με το ότι ο Damiano έκανε χρήση ναρκωτικών. Είμαστε πραγματικά κατά των ναρκωτικών και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κοκαΐνη. Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τεστ, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είμαστε εδώ για να παίξουμε τη μουσική μας και είμαστε τόσο χαρούμενοι για τη νίκη μας στη Eurovision και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους για την υποστήριξη. Το Rock’n Roll δεν πεθαίνει ποτέ. Σας αγαπάμε.”      

Η νίκη αποθεώθηκε από διάφορους καλλιτέχνες αλλά και πολιτικούς, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού Ντράγκι, ενώ στο Twitter τα #Damiano και #Maneskin κάνουν πάταγο. Η εκδίκηση της ροκ μουσικής, λοιπον – η οποία, όπως μας υπενθυμίζει και ο τραγουδιστής Damiano, ποτέ δεν πεθαίνει, και πόσο μάλλον σήμερα είναι ακόμη πιό ζωντανή.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ποιοι είναι οι Måneskin, το ιταλικό ροκ συγκρότημα που θριάμβευσε στη Eurovision 2021 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/poioi-einai-oi-maneskin-to-italiko-rok-sygkrotima-poy-thriamveyse-sti-eurovision-2021/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ποιοι είναι οι Måneskin, το ιταλικό ροκ συγκρότημα που θριάμβευσε στη Eurovision 2021 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">