ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα, έως 41 βαθμούς η θερμοκρασία – Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες

Δοκιμάζει τις αντοχές ο καύσωνας με το θερμόμετρο να φτάνει σήμερα κατά τόπους στα ηπειρωτικά – πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Επίσης ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά ενώ αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η μέγιστη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της Μακεδονίας και της Θράκης τους 39 με 41, στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Για τις μέρες του καύσωνα υπάρχει πρόνοια από τους Δήμους που ανοίγουν για το κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες.

Δήμος Αθηναίων

Μεταξύ άλλων ανοιχτές έως τις εννέα το βράδυ παραμένουν οι τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

  • Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου”, Χελντράιχ 15, Νέος Κόσμος, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.9240403.
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Άστρους, Τηλέφωνο Επικοινωνίας:210.5140877.
  • Λέσχη Φιλίας Λαμπρινής, Ιαλέμου 63 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.2933857

Στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Covid -19. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο χώρο, θα τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου (1,5) μεταξύ των ατόμων, ενώ ο ανώτατος αριθμός υποδοχής ατόμων ανά χώρο δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν προηγουμένως:

  • είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται
  • είτε με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595,
  • είτε με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων: 210 5277000.

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) με επιπρόσθετες βάρδιες, θα συνεχίσουν εντατικά το έργο τους και τις ημέρες του καύσωνα. Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους στον άστεγο πληθυσμό, οι ομάδες του streetwork θα προσφέρουν δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης, θα ενημερώνουν για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο Δήμος και θα δίνουν οδηγίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Δήμος Πειραιά

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Πειραιά εξαιτίας των προβλεπόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ως κλιματιζόμενος χώρος, από την Τρίτη 29/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 3/7/2021, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, για τη φιλοξενία των πολιτών, (Μυκάλης 51, Καμίνια. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Επιπλέον, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθενται και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του δήμου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον ιό SARS COV -2.

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες του κλιματιζόμενου χώρου, παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες (Πέμπτη και Παρασκευή) θα διαθέσει τους παρακάτω κλιματιζόμενους χώρους, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας:

  • Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού, “Κτήριο Δημάρχου Χαράλαμπου Σκούρτη” – Λ. Περικλέους 55 Χολαργός, τηλ. 213 2002800-801-891, από 08:00 – 22:00
  • Δημοτικό Κατάστημα Παπάγου, “Κτήριο Δημάρχου Καλλιόπης (Πίτσας) Λιάπη” – Αναστάσεως 90 Παπάγου, από 08:00 – 16:00, τηλ. 213 2027100
  • ΚΑΠΗ Παπάγου – Χολαργού, «Κτήριο Δημάρχου Δημητρίου Νικολάου», Αγαμέμνονος 4 Χολαργός, τηλ. 2106549407, από 10:00 – 15:00.

Δήμος Περιστερίου 

Για την προστασία της υγείας των δημοτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, διατίθενται κατά τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέχρι και την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021), οι παρακάτω κλιματιζόμενες αίθουσες:

  • ΚΕ.ΦΙ. Κέντρου, Βάρναλη & Ραιδεστού, 2105740590 (Ώρες 10:00-20:00)
  • ΚΕ.ΦΙ. Αγίου Ιεροθέου – Χρυσούπολης, Αγίου Ιεροθέου 142, 2105777102 (Ώρες 10:00-20:00)

Με βάση τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού, προβλέπεται ο συστηματικός φυσικός αερισμός του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, τηρώντας πάντοτε τις αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Πληροφορίες: κ. Θωμάς Ρουμπάκος, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Περιστερίου (κιν. 6947-966451).

Δήμος Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα λειτουργήσει κλιματιζόμενη αίθουσα στο παλαιό κλειστό γυμναστήριο στο Δημοτικό Στάδιο Ι. ΖΗΡΙΝΗΣ (Λεωφόρος Κηφισίας 192).

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός από την Τετάρτη 30 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 2 Ιουλίου, τις ώρες 11:00 – 6μμ.

Οι πολίτες που θα κάνουν χρήση της κλιματιζόμενης αίθουσας, θα πρέπει να ακολουθήσουν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να φορούν προστατευτική μάσκα.

Οι συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

www.ertnews.gr



Το άρθρο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα, έως 41 βαθμούς η θερμοκρασία – Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/se-kloio-kaysona-i-chora-eos-41-vathmoys-i-thermokrasia-anoichtes-klimatizomenes-aithoyses/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα, έως 41 βαθμούς η θερμοκρασία – Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">