ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εμβολιασμοί εναντίον μεταλλάξεων: Αγώνας με το χρόνο

Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για διατήρηση της επαγρύπνησης και προστασίας απέναντι στον επικίνδυνο κορονοϊό επαναλαμβάνουν καθημερινά επιστήμονες και υγειονομικές αρχές. Ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών παράγει ήδη αποτελέσματα, αλλά δεν πρέπει να παράξει εφησυχασμό, σημειώνουν καθώς νέα εστία ανησυχίας αποτελεί και η εμφάνιση στην Κρήτη τριών κρουσμάτων μιας νέας παραλλαγής.

Πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του πριν από δύο εβδομάδες, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.

Τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη αφορούν σε ντόπιους και όχι σε τουρίστες, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Υπάρχει η εκτίμηση, ωστόσο, ότι τα στελέχη αυτής της μετάλλαξης έχουν ενδεχομένως ήδη διασπαρεί, καθώς η ανακοίνωση των τριών κρουσμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης αφορά χρονικό διάστημα πριν από 12 μέρες.

Την ίδια στιγμή η έστω αργή αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής καμπύλης είναι γεγονός, αφού στην Κρήτη ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες διψήφια κρούσματα, ενώ σταθερά μειώνονται και οι νοσηλείες. «Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιδημία έχει τελειώσει». Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

Χθες ανακοινώθηκαν 1.381 νέα κρούσματα,ακόμη 23 θάνατοι και 486 διασωληνωμένοι ασθενείς. Κικίλιας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας καθώς για να “πρασινίσει” η χώρα χρειάζεται να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως.

Βασικά όπλα τα self test που πλέον εμποδίζουν εγκαίρως ασυμπτωματικούς να μεταδίδουν άθελά τους τον ιό και φυσικά οι εμβολιασμοί που προχωρούν σε ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σταθερά πλέον γίνονται στη χώρα μας πάνω από 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως.

Πρόσβαση, όχι μόνο στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και στα σκευάσματα της Moderna και της Pfizer αναμένεται να έχουν το επόμενο διάστημα οι 20άρηδες, ενώ όπως ανακοινώθηκε έρχονται αλλαγές από την ερχόμενη εβδομάδα για βελτιστοποίηση του ρυθμού των εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες – καθώς σε αυτές είναι που παρατηρείται πλέον αύξηση κρουσμάτων – με “σπάσιμο” της ηλικιακής ομάδας 18 έως 29 ετών, στα δύο: δηλαδή στους 18-24 και στους 25-29.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά είναι επίσης εντυπωσιακά, αφού μέσα σε λίγες ημέρες οι πλήρως εμβολιασμένοι αυξήθηκαν από το 22% στο 40%, ενώ παρατηρήθηκε ακόμα και εμβολιαστικός εσωτερικός τουρισμός, κυρίως από νέους που θέλησαν να συνδυάσουν την ταχεία πρόσβαση σε εμβόλιο με διακοπές σε νησί.

Χθες η πρόεδρος της  Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η ΕΕ ξεπέρασε σήμερα το ορόσημο των 250 εκατομμυρίων εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. «Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε. τον Ιούλιο» είπε.

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν για ακόμα μια φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ και αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε. Είναι μακρινός ο στόχος. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση του συστήματος, αλλά δεν βλέπουμε αποκατάσταση της κανονικότητας λειτουργίας. Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι υπάρχει παράταση του τρίτου κύματος. Είναι ανησυχητικός ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, πράγμα που δεν μας δίνει δυνατότητα χαλάρωσης», προειδοποίησε ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε επιπλέον οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων – θρομβοπενίας.

Θα πρέπει να αναζητήσει κάποιος επείγουσα ιατρική βοήθεια αν εντός 3 εβδομάδων εμφανίσει μεταξύ άλλων:
• δύσπνοια
• πόνο στο στήθος
• πρήξιμο ή πόνο στο πόδι
• επίμονο πόνο στην κοιλιά και
• νευρολογικά συμπτώματα

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαγνωστική μέθοδος που μπορεί να την εφαρμόσει ο κάθε γιατρός σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη αντιπηκτική θεραπεία και να αντιμετωπιστεί τυχόν πρόβλημα

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και ότι πρέπει να οργανωθούμε ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εμβολιασμοί εναντίον μεταλλάξεων: Αγώνας με το χρόνο εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/emvoliasmoi-enantion-metallaxeon-agonas-me-to-chrono/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εμβολιασμοί εναντίον μεταλλάξεων: Αγώνας με το χρόνο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">