ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών – “Δεν μπορούμε να έχουμε μια ομάδα πληθυσμού ανεμβολίαστη” (video)

Για την αγωνία των γονιών για το εάν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μίλησε στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ομάδα πληθυσμού, που μολύνει, ανεμβολίαστη.

«Αναμφισβήτητα τα εμβολιάζουμε. Δεν μπορούμε να στερήσουμε το εμβόλιο από τα παιδιά εφηβικής ηλικίας. Όπως βλέπετε έχουμε να κάνουμε με τη νέα παραλλαγή που έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Είναι μια νέα κατάσταση. Το στέλεχος Δέλτα έχει κατά 50% αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος, που είχε κατά 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Eχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού. Μεταδίδεται περισσότερο και στα παιδιά και από τα παιδιά. Συνεπώς θα συμμορφωθούν όλοι και θα πρέπει να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να συγκατατεθεί και να δεχθεί να εμβολιάσει το παιδί του για την προστασία του ίδιου», δήλωσε η κ. Τσολιά.

Μιλώντας στην εκπομπή “Αθήνα – Τόκιο” η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι «τα παιδιά αν και δεν αρρωσταίνουν συχνά, σπάνια μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Το άλλο είναι ότι θέλουμε να έχουμε ανοιχτά σχολεία το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένων και των εφήβων. Δεν θέλουμε τα παιδιά να είναι έξω από το σχολείο».

Σοβαρές οι συνέπειες του κλειστού σχολείου

Όπως τόνισε η κ. Τσολιά οι συνέπειες του κλειστού σχολείου είναι πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες. Τόσο για τη μαθησιακή δυσκολία όσο και για ψυχοκοινωνικές συνέπειες στα παιδιά. Και όπως είπε ένας άλλος λόγος για να εμβολιαστεί ένας έφηβος είναι «για την προστασία ευάλωτων ομάδων».

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «δεν μπορούμε να έχουμε μια ομάδα πληθυσμού ανεμβολίαστη για την προστασία των ίδιων και των άλλων, που είναι γύρω τους. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ιδιαίτερα αυτά που συστήνονται για τους εφήβους».

Για να παρακινήσει τους γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας να συναινέσουν στον εμβολιασμό των τέκνων τους η κ. Τσολιά είπε ότι προσωπικά η ίδια έχει εμβολιάσει και τα τρία παιδιά της. «Είναι νέοι ενήλικές. Προσωπικά δεν είχα κανένα δισταγμό στο να τα εμβολιάσω».

Μόνος δρόμος ο εμβολιασμός  – Άγνωστο τι μας περιμένει

Και όπως τόνισε η κ. Τσολιά, «ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα νομίζω ότι ανεπιφύλακτα η ζυγαριά γέρνει υπέρ του εμβολιασμού για όλους τους ανωτέρω λόγους. Η παραλλαγή Δέλτα έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρω αν ισχύει ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν πια. Δείτε τι συμβαίνει στις κατασκηνώσεις, παρά τα αυξημένα μέτρα. Πολύ φοβάμαι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία. Να ξεπεράσουμε φόβους και επιφυλάξεις από μικρούς και μεγάλους. Να θελήσουμε όλοι μας να συμμορφωθούμε».

Μεταξύ άλλων η κ. Τσολιά δήλωσε στην ΕΡΤ :

«Δεν είναι σωστό να επιβάλλεται κάτι. Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες να έχουν ατομικής ευθύνης».

«Οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι υγειονομικοί, πρέπει να έχουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να προχωρήσουν εκούσια και να θελήσουν να εμβολιαστούν. Μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει με αυτόν τον ιό».

«Οι ανεμβολίαστοι είναι επωαστήριο νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού που μπορεί να είναι πιο απειλητικές».

«Δεν υπάρχει κάποιο ρίσκο και δεν υπάρχουν σοβαρές και μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν υπάρχει τρόπος το εμβόλιο να προκαλέσει στειρότητα και να επηρεάσει τη γονιμότητα».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών – “Δεν μπορούμε να έχουμε μια ομάδα πληθυσμού ανεμβολίαστη” (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/emvoliasmos-paidion-12-15-eton-quot-den-mporoyme-na-echoyme-mia-omada-plithysmoy-anemvoliasti-quot-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών – “Δεν μπορούμε να έχουμε μια ομάδα πληθυσμού ανεμβολίαστη” (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">