ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αυθημερόν ραντεβού με όλα τα εμβόλια – Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς κατ’ οίκον (video)

Tο τρίπτυχο «διεύρυνση εμβολιαστικού προγράμματος, τήρηση μέτρων προστασίας και λήψη περιοριστικών μέτρων όπου κρίνεται απαραίτητο» είναι το πλάνο που ακολουθεί η πολιτεία, προκειμένου να βάλει ανάχωμα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Το μοντέλο της Μυκόνου λειτουργεί ικανοποιητικά και αν χρειαστεί, θα επεκταθεί και σε άλλα δημοφιλή νησιά, όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων.

Η 15χρονη Άρτεμις Γιαννακοπούλου καλεί τους συνομηλίκους της να δώσουν τη χαριστική βολή στην πανδημία: «Είμαι χαρούμενη που εμβολιάζομαι για να πηγαίνω στο σχολείο με ασφάλεια».

Πάνω από 20. 000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Φάιζερ που είναι εγκεκριμένο γι’ αυτές τις ηλικίες.

Οι έφηβοι δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό, όπως δήλωσε η Μαρία Θεοδωριδου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: «Από δημοσίευση ερευνάς στις Ηνωμένες πολιτείες που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι. Το 70, 6% ήταν έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα. Ήταν κυρίως παχύσαρκοι σε ποσοστό 36% και το ποσοστό της παχυσαρκίας είναι υψηλό στη χωρά μας».

Για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο εμβολιασμός τους.

Ανοίγει όμως από αύριο η πλατφόρμα των ραντεβού για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Τζόνσον εντ Τζόνσον.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ΓΓ Πρωτπβαθμιας Φροντίδας Υγείας, δήλωσε: «ΟΙ γιατροί θα δηλώνουν τους πολίτες και θα γίνεται ο προγραμματισμός του εμβολιασμού».

Aφορά άτομα με δυσκολία μετακίνησης, μόνιμο κλινοστατισμό και βαριά ψυχική ή νοητική νόσο. Θα ειδοποιούνται για τον εμβολιασμό που θα γίνεται από ιδιώτες γιατρούς ή κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν. Όσο για το θέμα της 3ης δόσης του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα αυτό θα αποφασιστεί μετά το Σεπτέμβρη.

Έχουν γίνει 9. 780. 000 εκατομμύρια σε όλη τη χωρά. πάνω από 5, 4 εκατομμύρια πολίτες έκαναν τη μια δόση και 4, 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1. 834 κρούσματα, 123 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ 8 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στην χώρα, που εν μέσω καλοκαιριού και μια ανάσα πριν τον κύριο μήνα διακοπών και τουριστικών αφίξεων, τον Αύγουστο, βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται.

Ο Συμεών Μεταλλίδης αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, αναφέρει πως: «Αυτό οφείλεται στο μεγάλο συγχρωτισμό. Το μεγάλο πρόβλημα με τα νησιά είναι η αθροιστική επίπτωση».

Βουβή η διασκέδαση στη Μύκονο όλο το 24ωρο. Σαρωτικοί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αλλά και για να μπει φρένο στα κορονοπάρτυ σε βίλες και σκάφη

Τρόπους για να αναστρέψουν την κατάσταση αναζητούν δημοτική αρχή και επιχειρηματίες του νησιού.

«Να προσαρμοστούμε στα μέτρα, να κατεβάσουμε τα κρούσματα, με μάσκες και τεστ», τονίζει ο αντιδήμαρχος Μυκόνου Αλέξανδρος Κουκάς.

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γενικός γραμματέας του σωματείου επιχειρηματιών κέντρων εστίασης και διασκέδασης Μυκόνου, επισημαίνει:   «Να πριμοδοτήσουμε με 150 ευρώ τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν».

«Όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε σημειακά όπως στη Μύκονο με περιοριστικά μετρά κυρίως για τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Αυτό είναι καμπανάκι και για άλλες περιοχές», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στην Ίο πάντως που βρίσκεται σε πορτοκάλι συναγερμό οι νέοι συνεχίζουν να γλεντούν σαν να μην υπάρχει αύριο, ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε μέτρου.

Η μετάλλαξη Δέλτα      

Ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα που εξαπλώνεται σε όλη τη χωρά και έχει αρχίσει να κυριαρχεί σε αρκετές περιοχές. Είναι πιο μεταδοτική και επιθετική

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί κάποιος να κολλήσει ακόμη και αν βρίσκεται στα δυο μέτρα όταν για την βρετανική ήθελε ένα τέταρτο σε κλειστό χώρο.

Σε έλεγχο 856 δειγμάτων από τις 17 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου, βρέθηκαν 760 με μεταλλάξεις του κορονοϊού. Τα 466 αφορούσαν τη μετάλλαξη Δέλτα ποσοστό 61,3% και τα 200 την άλφα,  με ποσοστό  26,3%.

Σε τυχαία δειγματοληψία στις Περιφέρειες βλέπουμε στο διάστημα 21 Ιουλίου έως 4 Ιουλίου η μετάλλαξη δέλτα σαρώνει στην

Περιφέρεια Κρήτης  79,59%

Ηπείρου 50%

Ιονίων Νήσων 33%

Αττικής 24,80%

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας

Όλα τα διαθέσιμα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Συμπληγάδες της μετάλλαξης «Δέλτα» και να χτιστεί το πρώτο ισχυρό τείχος ανοσίας, αξιοποιεί η κυβέρνηση. Από τη Μεσσηνία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το επικείμενο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες δώδεκα ετών και άνω, ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά δε θα είναι ποτέ υποχρεωτικός.

«Για τα παιδιά θα το αφήσουμε τελείως στη διακριτική ευχέρεια των γονιών…Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν υπάρχει για τα παιδιά…Για να μην έχετε καμία ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες για τα μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας: « Ήταν πολύ συγκεκριμένα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους».

Θέμα ωρών είναι να φτάσει στη Βουλή η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Η αρχή θα πραγματοποιηθεί από τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και το υγειονομικό προσωπικό, ενώ θα προβλέπεται πλαίσιο κυρώσεων.

«Δε θα υπάρχει χρονικό περιθώριο στην αναστολή εργασίας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε πως: «Οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας προβλέπουν ότι δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές».

Την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει οριοθετημένος χρονικός ορίζοντας στην αναστολή εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Θα επιστρέψει στη δουλειά του ο εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτήν τη δουλειά σε τελευταία ανάλυση». Δήλωσε στον Σκάι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Τριμερής επιτροπή θα μελετά σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν εξαιρέσεις από την υποχρεωτικότητα ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Μπορεί να υπάρχει κάποιο δικαιολογητικό που μπορεί να εξαιρεί, ιδιαίτερα τη β΄ δόση».

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα στον κυβερνητικό ορίζοντα είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχές είναι το κάλεσμα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου η κανονικότητα να επιστρέψει σε θρανία και αμφιθέατρα.

Όπως δήλωσε στο Mega η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Έχουμε ζητήσει ως κυβέρνηση από τα πανεπιστήμια να μας δώσουν κατάλογο με όλους τους χώρους τους, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο…Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας».

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Από το “κανονικό καλοκαίρι” που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης, πανηγυρίζοντας πάλι πως νίκησε την πανδημία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λειτουργεί ως σαμποτέρ και με την ανευθυνότητα, την ανεμελιά και τα ίδια λάθη ετοιμάζεται να τινάξει στον αέρα τόσο τη δημόσια Υγεία όσο και τον τουρισμό».

«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό, καταδεικνύει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Συνεχίζεται το καταστροφικό -κάθε άλλο παρά φυσιολογικό όπως μας διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός- καλοκαίρι μετά και τον καταστροφικό χειμώνα για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

Από την κυβέρνηση τονίζουν πως στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών η στέρηση μισθού δε θα συνεπάγεται απόλυση.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αυθημερόν ραντεβού με όλα τα εμβόλια – Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς κατ’ οίκον (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/aythimeron-rantevoy-me-ola-ta-emvolia-anoigei-i-platforma-gia-emvoliasmoys-kat-oikon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αυθημερόν ραντεβού με όλα τα εμβόλια – Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς κατ’ οίκον (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">