ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Xρήστος Ζερεφός: Γιατί «έσβησαν» στη χώρα μας τα μελτέμια – Τα αίτια του καύσωνα

Ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός σχολιάζει στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» την κλιματική αλλαγή, με αφορμή τον καύσωνα που έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ εικόνες από το αρχείο της ΕΡΤ μας θυμίζουν την επέλαση του καύσωνα, τον Ιούλιο του 1987, που είχε αφήσει πίσω του 1.300 νεκρούς.

«Oι καύσωνες μοιάζουν πάρα πολύ, αλλά τα θύματα ασφαλώς είναι λιγότερα τώρα από ότι ήταν τότε. Το 2003 έγινε ένας μεγάλος καύσωνας και έπληξε την Γαλλία, την Βόρεια Ιταλία και την Ισπανία. Ο καύσωνας αυτός είχε 70.000 θερμόπληκτους. Η πρώτη φορά στη χώρα μας που είχαμε τέτοιο φαινόμενο ήταν το 1987. Τότε είχαμε πάνω από 2.000 θερμόπληκτους», υπενθύμισε ο κ. Ζερεφός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας τόνισε ότι «ούτε στον καύσωνα του 2007 που είχαμε στη νότια Ελλάδα, ούτε στον καύσωνα του 2017 που έπληξε το Παρίσι, δεν είχαμε θύματα από θερμοπληξία. Έμαθε ο κόσμος και η Πολιτεία ότι τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν κεντρικό σύστημα ψύξης. Τότε καθιερώθηκαν τα air-condition στη χώρα μας».

Και όπως πρόσθεσε: «Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν καταλάβει ότι εμείς που φωνάζουμε χρόνια τώρα έχουμε δίκιο. Οι πάσης φύσεως αρνητές δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στα επιστημονικά περιοδικά. Είναι αρνητές για να είναι αρνητές. Όλοι ξέρουν ότι ο καύσωνας είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο» είπε και προέτρεψε τον κόσμο είτε να αναβάλει τις δουλειές του είτε να τις κάνει πιο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ο ήλιος εμφανίζεται πιο καυτερός γιατί η ατμόσφαιρα είναι θερμή. Το σύστημα που μας έχει επηρεάσει προέρχεται από μια ανωμαλία στον Βόρειο Ατλαντικό, η οποία έβαλε ένα στοπ στα μελτέμια. Ελπίζω ότι θα επανέλθει η τάξη στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και να δροσίσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος / ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Xρήστος Ζερεφός: Γιατί «έσβησαν» στη χώρα μας τα μελτέμια – Τα αίτια του καύσωνα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/o-fonikos-kaysonas-toy-1987-mesa-apo-fotografies-ti-dilose-stin-ert-o-xristos-zerefos/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Xρήστος Ζερεφός: Γιατί «έσβησαν» στη χώρα μας τα μελτέμια – Τα αίτια του καύσωνα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">