ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δήμαρχος Ιστιαίας: Η χειρότερη πυρκαγιά του αιώνα – Ζητούμε εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη – Στάχτη 100.000 στρέμματα

«’Είναι ότι πιο δύσκολο έχω αντιμετωπίσει στα δεκαπέντε χρόνια της αυτοδιοικητικής διαδρομής. Είναι μια δασική πυρκαγιά η οποία θα μείνει στην ιστορία ίσως ως η χειρότερη του αιώνα και θα είναι εμβληματική για τα δεδομένα της χώρας μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για 100.000 καμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο κ. Κοντζιάς μετέφερε τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια. «Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πέρασε τα σύνορα του δήμου μας η πυρκαγιά παρά τις προσπάθειες που κάναμε να διανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες. Είχαμε ανέμους νότιους, με πολύ μεγάλη ένταση, η οποία έστειλε τη φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα της Κοκκινομηλιάς. Πέρασε η φωτιά μέσα από το χωριό. Εκκενώθηκε το χωριό έγκαιρα. Έφυγα τελευταίος από το χωρίο μαζί με τους ηλικιωμένους που δύσκολα εγκατέλειψαν την εστία τους. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Πρέπει να κάποιος να σβήσει αυτή τη φωτιά. Ζητούμε εναέρια μέσα».

Τρία τα μέτωπα της φωτιάς

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού περιγράφοντας πώς κινείται η φωτιά στην περιοχή είπε ότι υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα: από τη μονή του Οσίου Δαυίδ προς την Κοκκινομηλιά,  από τη μονή του Οσίου Δαυίδ προς την Κερασιά και τον Κρυονερίτη και το τρίτο μέτωπο, αυτό που ήρθε στην Ιστιαία από την Αγία Άννα με κατεύθυνση προς Ψαροπούλι και Βασιλικά. «Όλα τα νότια σύνορά μας με τον όμορο δήμο είναι ένα μεγάλο μέτωπο. Νομίζω ότι θα καταλήξει απέναντι από το Πήλιο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για εναέρια μέσα. Υπάρχουν εθελοντές που δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Έμειναν για να σώσουν τα χωριά τους. Δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα να σώσουν τα σπίτια τους. Όπως λένε οι ίδιοι, “αν χάσω το σπίτι μου δεν μπορώ να το ξαναφτιάξω”. Είναι άνθρωποι που ζούνε από το δάσος. Ζητούν βοήθεια για εναέρια μέσα».

Εξηγώντας τη διαδικασία της εκκένωσης που ακολούθησαν στα χωριά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι από τις 12.30, τη νύχτα και με απόσταση μισής ώρας για να μην υπάρξει συνωστισμός στους δρόμους. Πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή. Κινδυνεύουν περιουσίες. Έχουν καεί σπίτια στην Κοκκινομηλιά, στον Κρυονερίτη. Δίνουμε μάχη στις Μηλιές. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη».

Τεράστια η έκταση της καταστροφής

«Είναι δεκάδες στα στρέμματα που έχουν καεί, για να μη πω ότι είναι 100.000 στρέμματα που έχουν καεί από αυτή τη δασική πυρκαγιά. Η φωτιά του 1977 έκαψε τη Βόρεια Εύβοια από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο. Αυτό επαναλαμβάνεται σήμερα, μετά από τόσα χρόνια. Οφείλαμε ως Πολιτεία να είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε πολύ περισσότερα μέσα πυρόσβεσης σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές καλύτερα. Πρέπει να βρεθεί λύσει. Να έρθούν εναέρια μέσα. Αυτό έχουμε ανάγκη αυτή την στιγμή. Τα δασικά οχήματα δύσκολα μπορούν να πλησιάσουν, απλώς περιφρουρούν τα χωριά. Μόλις ξεκίνησε ο αέρας η πυρκαγιά έγινε ένα τέρας που άρχισε να καταπίνει τα χωριά μας. Αυτή τη συνθήκη δεν έχουμε ισχυρούς ανέμους. Είναι ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

www.ertnews.grΤο άρθρο Δήμαρχος Ιστιαίας: Η χειρότερη πυρκαγιά του αιώνα – Ζητούμε εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη – Στάχτη 100.000 στρέμματα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/dimarchos-istiaias-i-cheiroteri-pyrkagia-toy-aiona-zitoyme-enaeria-mesa/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δήμαρχος Ιστιαίας: Η χειρότερη πυρκαγιά του αιώνα – Ζητούμε εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη – Στάχτη 100.000 στρέμματα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">