ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν ένα νέο κυβερνητικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο τους

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους σήμερα, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους μαχητές τους.

“Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων”, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος αυτός.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Χαοτική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη απο τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν που αποκαλύπτεται καθημερινά, χωρίς καμία αμφιβολία για τον τρόπο που θα κυβερνήσουν το Αφγανιστάν. Κι ενώ δεν έχουν σχηματίσει κυβέρνηση, με την κατάσταση στη χώρα να παραμένει χαοτική, ξεκίνησαν τις εκτελέσεις πρώην αξιωματούχων, διαψεύδοντας τις δήθεν υποσχέσεις για αμνηστία.

Γονατιστός, δεμένος, με μαντήλι στα μάτια και έναν υποτυπώδη χιτώνα εκτελέστηκε από καταιγισμό πυρών, που συνέιχσε να δέχεται αν και είχε ήδη εκπνεύσει, ο πρώην Διοικητής της Αστυνομίας Στρατηγός Χάτζι Μουλά Αχκαζάι.

Τραγικές οι εικόνες και από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανοί να αναζητούν τρόπο διαφυγής, παραδίδοντας ακόμη και τα βρέφη τους στους Αμερικανούς στρατιώτες για να σωθούν.

Οπως έκανε γνωστό το Πεντάγωνο, στρατιώτες βγήκαν εκτός αεροδρομίου για να “παραλάβουν” ανθρώπους που βρίσκονταν “πολύ κοντά”, προκειμένου να τους σώσουν με τις ΗΠΑ να έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου 13.000 ανθρώπους και την προσπάθεια απεγκλωβισμού ξένων και Αφγανών πολιτών να συνεχίζεται.

Σε χθεσινοβραδυνό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης ως μία από τις δυσκολότερες της ιστορίας και δεσμεύτηκε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός πολίτης που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Τα ξημερώματα ελικόπτερα παρέλαβαν 169 Αμερικανούς από ξενοδοχείο της Καμπούλ, ενώ χθες αναχώρησε για το Πακιστάν και το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικό Άρθρο: Αφγανιστάν: Εκτελέσεις, διώξεις και ξυλοδαρμοί από τους Ταλιμπάν – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό αντιφρονούντων (video)

www.ertnews.gr



Το άρθρο Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν ένα νέο κυβερνητικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο τους εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/kosmos/oi-talimpan-tha-anakoinosoyn-ena-neo-kyvernitiko-plaisio-tis-epomenes-evdomades-symfona-me-axiomatoycho-toys/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν ένα νέο κυβερνητικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο τους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">