ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χιλιάδες απελπισμένοι προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν – Καταγγελίες για βιαιότητες των Ταλιμπάν

Ο χρόνος δείχνει να σταμάτησε στο Αφγανιστάν, από την ώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χωρίς αντίσταση την Καμπούλ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης των Αμερικανών και των άλλων ξένων υπηκόων – διπλωματών, εργαζομένων αλλά και ντόπιων συνεργατών. Οι Αφγανοί που μένουν πίσω βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των Ταλιμπάν. Ήδη υπάρχουν πολλές αναφορές για κτηνωδίες και αντίποινα.

Χιλιάδες άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας αναζητούν δρόμο διαφυγής χωρίς να ξέρουν εάν και πότε θα επιβιβαστούν στα αεροπλάνα. Η κατάσταση παραμένει χαοτική, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Η ανταποκρίτρια του CNN Κλαρίσα Γουόρντ που κατάφερε να φύγει, περιέγραψε την απόγνωση των ανθρώπων στην τελευταία της ανταπόκριση από την Καμπούλ.

«Μόλις καταφέραμε να μπούμε στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και πρέπει να πω ότι ήταν πολύ έντονη εμπειρία. Ήταν σαν ένα σαρωτικό κύμα απελπισμένων ανθρώπων, παιδιών που ούρλιαζαν, γυναικών, μωρών. Πραγματικά δε βλέπεις συχνά τέτοια απόγνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η άναρχη κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο ανάγκασε τις στρατιωτικές δυνάμεις να μεταφέρουν με ελικόπτερο 169 Αμερικανούς πολίτες στο αεροδρόμιο από κοντινό ξενοδοχείο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Η Ουάσινγκτον εξέδωσε οδηγία στους Αμερικανούς να μην μεταβαίνουν πλέον στο αεροδρόμιο παρά μόνον εάν λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες από εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η οδηγία ήρθε μετά την είδηση ότι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Μπαράνταρ έφτασε στην Καμπούλ για συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του υποσχόμενος ότι όλοι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά και παραδεχόμενος τις δυσκολίες.

«Θα σας φέρουμε πίσω. Μη γελιέστε, αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη κι ενέχει ρίσκο για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται υπό δύσκολες συνθήκες. Δε μπορώ να δώσω υποσχέσεις για την τελική έκβαση ή να υποσχεθώ ότι δε θα υπάρχουν κίνδυνοι ή απώλειες. Αλλά ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα κινητοποιήσω όλα τα απαραίτητα μέσα» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Κι ενώ αυξάνονται οι πληροφορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πράξεις εκδίκησης από τους Ταλιμπάν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επισκέφτηκε κέντρο υποδοχής Αφγανών προσφύγων στην Ισπανία μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν.

«Φυσικά έχουμε επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν στην παρούσα φάση, τη στιγμή της κρίσης. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό και χωριστό από τον πολιτικό διάλογο. Δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος με τους Ταλιμπάν, δεν υπάρχει αναγνώριση των Ταλιμπάν» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Ο Βλαντμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στο αφγανικό ζήτημα.

Η Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι προτεραιότητα είναι η επιχείρηση εκκένωσης.

Η κατάσταση αποκτά νέα επικίνδυνη τροπή καθώς έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί αναζητούν νέους τρόπους μεταφοράς στο αεροδρόμιο, λόγω πιθανής ενδεχόμενης τρομοκρατικής απειλής από την ISIS.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.gr



Το άρθρο Χιλιάδες απελπισμένοι προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν – Καταγγελίες για βιαιότητες των Ταλιμπάν εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/chiliades-apelpismenoi-prospathoyn-na-diafygoyn-apo-to-afganistan-kataggelies-gia-viaiotites-ton-talimpan/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χιλιάδες απελπισμένοι προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν – Καταγγελίες για βιαιότητες των Ταλιμπάν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">