ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εύβοια – Κάρυστος: Αναζωπύρωση στον Κοκκίνη – Μάχη με τις φλόγες (video & pics)

Οριοθετήθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες, σε δασική έκταση στον Φηγιά Καρύστου Ευβοίας με κατεύθυνση προς Μαρμάρι, ωστόσο οι εστίες συνεχίζουν να μαίνονται. Πριν λίγο σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Κοκκίνη, τον οποίο η φωτιά είχε ήδη πλήξει προξενώντας ζημιές σε σπίτια, χωρίς όμως να καταστρέψει κάποιο ολοσχερώς.

Ο οικισμός Κοκκίνης όπως και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Γιατρών είχαν ήδη εκκενωθεί από τη νύχτα ενώ δόθηκε και μήνυμα μέσω του 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο Μαρμάρι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου Ελ. Ραβιόλο νωρίτερα, η εικόνα και στα πέντε μέτωπα ήταν βελτιωμένη. “Αυτή τη στιγμή επιχειρούν οι δυνάμεις σε σημεία όπου υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης καθώς πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ” είπε σημειώνοντας πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων – Καρύστου, ενώ και ηλεκτροδότηση που έχει διακοπεί προληπτικά στους τρεις οικισμούς, επανήλθε ωστόσο υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο Μαρμάρι και από τη Ραφήνα ξεκίνησαν και πάλι να επιβιβάζονται στα πλοία είπε.

Σε σχέση με το πώς ξεκίνησε η φωτιά δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Είναι παράξενο γιατί πρόκειται για τη δεύτερη φωτιά στο 24ωρο. Και χθες είχαμε περίπου την ίδια ώρα φωτιά στο Μετόχι Καρύστου. Αυτό μας δημιουργεί ανησυχία» είπε.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρων, ενισχυμένες με δυνάμεις από Αλιβέρι και Χαλκίδα, εθελοντές ενώ μεταβαίνουν και πυροσβέστες από την Αττική. Η περιοχή είναι δύσβατη. Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκινησαν επιχειρήσεις από αέρος, από 9 ελικόπτερα. Τα Canadair είχαν πρόβλημα τροφοδοσίας λόγω του μεγάλου κυματισμού, και φαίνεται πως δεν επιχειρούν.

Τη νύχτα το μέτωπο ήταν ορατό από τις ακτές της ΒΑ Αττικής.

Παρακάτω μπορείτε να δειτε βίντεο που ανάρτησε επιβάτιδα πλοίου που αναχώρησε το πρωί από το Μαρμάρι.

Σε άμεση ετοιμότητα, βρίσκονται σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί.

Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας: Επικίνδυνο το μέτωπο

“Μιλάμε για ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο με πολύ δυνατό άνεμο, στον οικισμό Κοκκίνης έφτασε στα σπίτια”, είχε δηλώσει νωρίς στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις 6, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ο Φάνης Σπανός. Οπως είπε οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και από τα εναέρια μέσα που δυσκολεύονται να πετάξουν. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί. Εχουν έρθει πολλά μέσα αλλά χρειάζονται περισσότερα, είπε.

Ο Δημήτρης Ξυπόλητος δημοτικός σύμβουλος μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6», είπε ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 01:30 μέσα σε δάσος, εκτός οικισμού. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση. «Από τις 3:00 βγήκαμε με τα μεγάφωνα και καλούσαμε τον κόσμο να φύγει. Τώρα οικισμοί είναι εκκενωμένοι» είπε σημειώνοντας πως δεν μπορεί να ξέρει πώς ξεκίνησε η φωτιά, ωστόσο «όποτε έχει ανέμους έχουμε φωτιές». Ο ίδιος είπε ότι κατά τις 4:00 άλλη μια φωτιά ξέσπασε κοντά στην Κάρυστο, ωστόσο αντιμετωπίστηκε αμέσως.

Η περιοχή εξήγησε ότι έχει πολλά σπίτια είναι τουριστική, έχει μόνιμους κατοίκους και εξοχικά, και αυτό το διάστημα έχει αρκετούς επισκέπτες. Ερωτηθείς για τις αναφορές κατοίκων για ζημιές σε σπίτια είπε ότι οι καπνοί είναι πολύ πυκνοί και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αυτήν την ώρα.

Ο ίδιος μέσω του λογαριασμού του στο Facebook προχώρησε σε απευθείας αναμετάδοση εικόνας από τα πύρινα μέτωπα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» ξενοδόχος του Μαρμαρίου είπε ότι δεν απειλείται ο οικισμός.

Η φωτιά ξέσπασε τη νύχτα ψηλά στο βουνό και κατέβηκε προς τα κάτω. Δημιουργήθηκε πανικός και αρκετός κόσμος έφυγε πριν την ώρα του, είπε. Η φωτιά είναι στα 2 ή 3 χιλιόμετρα από το Μαρμάρι και έχει ήδη κοπάσει, είπε καθώς τα ελικόπτερα κάνουν ρίψεις. Στη δική του ξενοδοχειακή μονάδα, όπως είπε, έχουν μεταφερθεί κάτοικοι και τουρίστες από τα μέρη που έχουν εκκενωθεί. Ο ίδιος σημείωσε πως η φωτιά έχει κάνει ζημιά στον Κοκκίνη. Δεν ξέρουμε πόσα σπίτια έχουν πάθει ζημιά, αλλά ο μισός έχει σωθεί, είπε ο κ. Θανάσης Ζαρίφης.

Το παρακάτω βίντεο είναι από την ώρα που εκδηλώνεται η φωτιά στο βουνό

Ο μετεωρολογικός σταθμός της Ραφήνας δείχνει από το πρωί ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ, όπως είπε η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη.

Σημειώνεται ότι υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε επίπεδο 4 και για σήμερα στις περιφέρειες, Στερεάς, Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, και Κρήτης.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εύβοια – Κάρυστος: Αναζωπύρωση στον Κοκκίνη – Μάχη με τις φλόγες (video & pics) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/eyvoia-fotia-sto-marmari/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εύβοια – Κάρυστος: Αναζωπύρωση στον Κοκκίνη – Μάχη με τις φλόγες (video & pics) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">