ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η απλούστευση του λογαριασμού ρεύματος ισοδυναμεί με χαμηλότερη ενεργειακή πενία


Αθανάσιος Αν.Ζέρβας, 
MSc M.Sc. Διπλωματούχος Τηλεπικοινωνιακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θεσσαλονίκης M.Sc. Εφαρμοσμένη Πληροφορική - Συστήματα Η/Υ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Επαγγελματική Δημοσιογραφία Ανοιχτό Λ.Πανεπιστήμιο Υπεύθυνος Συστημάτων και Δικτύων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τεχνικός Σύμβουλος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών

Είναι γνωστό στο πανελλήνιο πως το κόστος του οικιακού ρεύματος έχει αυξηθεί για διάφορες αιτίες (π.χ., περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις) με αποτέλεσμα το κόστος να έχει μεγαλώσει κατά 120% σε ένα έτος (https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/585792/pro-ton-pylon-i-energeiaki-ftoxeia-gia-ta-noikokyria-se-ena-xrono-i-timi-tis-kwh-anevike-120 ). 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα λάβει δράσεις θα ελαφρύνει τις συνέπειες στον πληθυσμό, προτείνοντας, ανάμεσα στα άλλα, την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου για την ενέργεια, έτσι ώστε να να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την αύξηση (https://www.kathimerini.gr/economy/local/561495985/deth-ta-metra-gia-tis-ayxiseis-sto-ilektriko-reyma-oi-neoi-logariasmoi-tis-dei). 

Ενώ αυτή η παρέμβαση μπορεί να αμβλύνει τις όποιες συνέπειες θα υπάρξουν είναι αδύνατο να τις εξαλείψει. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μία εγγενής περιοριστικότητα στην δυναμική της γιατί οι πόροι είναι δεδομένοι. 

Βέβαιο είναι πως κάποια νοικοκυριά θα μπορέσουν με υψηλή δυσκολία να χρηματοδοτήσουν οριακά, ceteris paribus, τον λογαριασμό, ενώ κάποια άλλα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν, έτσι, θα υποφέρουν από ενεργειακή πενία. 

Η αιτία οφείλεται σε διάφορες χρεώσεις (π.χ., Δημοτικά Τέλη, ΥΚΩ, Εκτελωνιστικό Τέλος) που φουσκώνουν περιττά το προϊόν υπό εξέταση: λογαριασμός οικιακού ρευμάτος. (https://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1610832/eykairia-gia-diafaneia-stoys-logariasmoys-reymatos.html). 

Έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για να εξετάσει το οικονομικό όφελος από την απλοποιήση του λογαριασμού αυτού (δηλ., αποβολή άσχετων χρεώσεων: EΡΤ, Δημοτικά Τέλη, ΔΕΤΕ (ΤΕΛΟΣ) μαζί με περίπου 25% της χρέωσης ΥΚΩ για κοινωνική πολιτική) σε ένα δείγμα κοντά 90 παρατηρήσεις υπέδειξε πως το συνολικό όφελος θα ήταν €3.376 η περίπου €38.00 ανά νοικοκυριό. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο η πολιτεία να λάβει δράσεις να απλουστευθεί η δομή του ρεύματος. 

Η απλοποιημένη σύνθεση πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη που υπάρχει σε ΙΤ, ΓΕΡ, ΓΑΛ, χώρες που ανήκουν τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ομάδα G7. Μία τέτοια δομή θα ήταν συμβατή και με την δήλωση του αξιότιμου κ. Παυλόπουλου και τέως ΠτΔ και κύριο μέλος του τρέχοντος Κυβερνώντος Πολιτικού Οργανισμού (https://www.kathimerini.gr/society/902278/paylopoylos-oristika-kai-ametaklita-ston-skliro-pyrina-tis-e-e-i-ellada). Κατά τον αξιότιμο κ. Παυλόπουλο, η <ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης>. 

Επομένως, η σύνθεση του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλει να απλουστευθεί ώστε να είναι, ουσιαστικά, αντίστοιχη με αυτήν που παρατηρείται στον βασικό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Οι ενεργειακές χρεώσεις είναι το ένα σκέλος , υπάρχουν και σειρά έτερων, όπως τα αυξημένα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ , κ.α., σε αντιδιαστολή δεκάδων άλλων χωρών σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μόνο.

Πως μπορούμε να κάνουμε δεκτό το γεγονός λαοί με αποδοχές διπλάσιες και τριπλάσιες των Ελλήνων να πληρώνουν κατά πολύ φτηνότερα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά τέλη ;

Τέλος, το οξύμωρο της Ιστορίας των τελών , ενδεικτικά ανταποδοτικό τέλος ΕΡΤ , καθώς και δημοτικά τέλη, αντί να καλύπτουν αξιακά και πραγματικά την ανταποδοτικότητα σε κοινωνικό επίπεδο, καλύπτουν επί της ουσίας συναλλασσόμενους των εκάστοτε διοικήσεων , καθώς επίσης, και τους διαπαραταξιακά διορισμένους των αστικών κομμάτων.

Μπορούμε να αναφέρουμε κορυφαία παραδείγματα σε τοπικό επίπεδο δήμου ΓΛΥΦΑΔΑΣ στον οποίο επί τέσσερις δεκαετίες καλύπτονται με τα χρήματα του κοινωνικού συνόλου κολλητοί, παρατρεχάμενοι, αυλοκόλακες, κ.α. των εκάστοτε δημάρχων αντί της τοπικής κοινωνίας.

Σε επίπεδο ΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος ουδέποτε είχε την υπόσταση της ανταποδοτικότητας. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την λειτουργία του επανειλημμένα διωκόμενου και κατασχεμένου ΓΛΥΦΑΔΑ FM ο οποίος αντί να τυγχάνει αρωγής τόσο από τις διοικήσεις του δήμου, όσο και από το ανταποδοτικό τέλος της  ΕΡΤ , δέχτηκε επί δεκαετίες σειρά από ληστρικές επιθέσεις διώξεων κατασχέσεων με τα κατασχεμένα να καταλήγουν στην ΕΡΤ !!! ( Χρειάζονται περισσότερα ; )

Αναλογιστείτε τι τέρας έχουν δημιουργήσει κυβερνήσεις και πολιτικοί της χώρας μας όταν συνολικά πληρώνουμε ως τοπικές κοινωνίες ώστε εμείς να μην έχουμε τα δικά μας μέσα ώστε να απολαμβάνουν τα χρήματά μας οι διαπαραταξιακά διορισμένοι της ΕΡΤ οι οποίοι/ες αδιαφορούν επιδεικτικά για σειρά από τις δικές μας τοπικές δραστηριότητες.

Ανταποδοτικό τέλος σημαίνει ότι τα χρήματα της κοινωνίας, κάθε τοπικής κοινωνίας, πρέπει να επιστρέφουν στην ίδια κοινωνία, άρα οι πολιτικοί όφειλαν να έχουν θεσπίσει καθεστώς στο οποίο να ισχύει ρητά ότι η ΕΡΤ δια μέσω του ανταποδοτικού τέλους θα καλύπτει την λειτουργία κάθε τοπικής δομής σε ολόκληρη την επικράτεια. 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η απλούστευση του λογαριασμού ρεύματος ισοδυναμεί με χαμηλότερη ενεργειακή πενία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">