ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στο “κόκκινο” η Β. Ελλάδα – Στην ενδοικογενειακή μετάδοση αποδίδεται κυρίως η επιδημιολογική επιβάρυνση (video)

Υψηλή παραμένει η επιδημιολογική επιβάρυνση στη βόρεια Ελλάδα, με τους επιστήμονες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την διασπορά της πανδημίας, ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα. Νέα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα και μέχρι την 1η Οκτωβρίου σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, ενώ παρατείνονται τα μέτρα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

* Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

* Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Στη διασπορά της πανδημίας επικρατεί η ενδο-οικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, επισημαίνει η επιτροπή επιστημόνων. Η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες -αλλά και σε ΜΕΘ- είναι ανεμβολίαστοι.

2.125 νέα κρούσματα , 31 θανάτους και 331 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολιάζοντας την κατάσταση τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να λύσουν τις απορίες τους γύρω από την χρησιμότητα του εμβολίου.
Σε ότι αφορά τις κακόβουλες ενέργειες εναντίον των γιατρών, ζήτησε από την πολιτεία την προστασία των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» που δίνουν την μάχη εναντίον της Covid. Δεν είναι δυνατόν ο γιατρός να λειτουργεί , πρόσθεσε, υπό την απειλή ότι μπορεί να αντιμετωπίσει παρανοϊκές κατηγορίες και να υποβάλλεται σε δικαστικές ταλαιπωρίες. Το αίτημα αυτό το είχαμε διατυπώσει από το 2020 και τώρα πλέον είναι ανάγκη να ικανοποιηθεί.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννης αναγνώρισε ότι κάποιοι δικηγόροι επιδίδονται σε σωρεία μηνύσεων κυκλοφορώντας μάλιστα συγκεκριμένα υποδείγματα. Οι δικηγορικοί Σύλλογοι επιλαμβάνονται για τα συγκεκριμένα φαινόμενα από την στιγμή που θα υπάρξει καταγγελία, σε πειθαρχικό επίπεδο, είπε ο κ.Σταματογιάννης. Αναφέρθηκε επίσης στην εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους περιστατικά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προβλέπεται να μην προσάγονται και να μην συλλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, γιατροί και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι μηνύονται από αντι-εμβολιαστές.
Παράλληλα παραμένει η ανησυχία στους γονείς των παιδιών στη Θεσσαλονίκη που είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται καθώς δυο τμήματα του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης – Συκεών έκλεισαν.
Πάνω από τους μισούς μαθητές, στα δύο αυτά τμήματα, νοσούν με κορονοϊό. Τα τεστ συνεχίζονται όπως προβλέπεται προκειμένου το σχολείο να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γ. Μπογιατζόγλου μετέφερε στην ΕΡΤ την εμπειρία του από την έξαρση των κρουσμάτων αλλά και την ανακοπή της πορείας τους, τις τελευταίες ημέρες, καθώς επιστρατεύτηκαν και τα rapid test από τους ίδιους του γονείς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε κάθε τμήμα του σχολείου δεν θα εμφανιστούν πλέον περισσότερα από δύο ή τρία κρούσματα.

Το 50% συν 1 ξενίζει πολλούς, σχολίασε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος. Πρακτικά δοκιμάζεται η τακτική της απομόνωσης συγκριτικά με την τακτική των πολλών τεστ των μαθητών, σε καθημερινή βάση. Φαίνεται, είπε, ότι είναι εξ ίσου ασφαλή και τα δύο. Ο κ. Εξαδάκτυλος, σημείωσε ωστόσο την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και συνέστησε στους γονείς και στους παππούδες που ανησυχούν αλλά και σε όλους τους ενήλικες που μπαίνουν μέσα στα σχολεία να εμβολιαστούν. Εκτίμησε ότι με τον εμβολιασμό των ατόμων στο περιβάλλον των παιδιών αλλά και αυτών των ιδίων, από τους παιδιάτρους, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Στο “κόκκινο” η Β. Ελλάδα – Στην ενδοικογενειακή μετάδοση αποδίδεται κυρίως η επιδημιολογική επιβάρυνση (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/sto-quot-kokkino-quot-i-v-ellada-stin-endoikogeneiaki-metadosi-apodidetai-kyrios-i-epidimiologiki-epivarynsi-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στο “κόκκινο” η Β. Ελλάδα – Στην ενδοικογενειακή μετάδοση αποδίδεται κυρίως η επιδημιολογική επιβάρυνση (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">