ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Aντι-Navtex από Λευκωσία για Navtex Toυρκίας για Oruc Reis

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την Navtex της Τουρκίας που αφορά το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο θα διεξάγει έρευνα στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Κύπρος εξέδωσε αντι-Navtex ενημερώνοντας ότι η Navtex της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η τουρκική Navtex επηρεάζει σε μικρό βαθμό την κυπριακή ΑΟΖ, στα βόρεια της Κύπρου, από την κατεχόμενη Κερύνεια προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ διάχυτος είναι πλέον ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ κάνει λόγο για πυρηνική απειλή από την Ελλάδα στην Τουρκία, με τον Ακάρ να προχωρεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Για αναβίωση ξεχασμένων εντάσεων, μιλά ο υπουργός Εξωτερικών.

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 8 Οκτωβρίου, από τον υδρο-γραφικό σταθμό της Αττάλειας, η Άγκυρα ανακοίνωσε νέα έξοδο του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου.

Σεισμικές έρευνες βόρεια της Κύπρου προαναγγέλλει η Τουρκία με νέα NAVTEX που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας. Παράλληλα η Άγκυρα ανακοίνωσε και την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και δύο συνοδευτικών πλοίων.

Η νέα NAVTEX έρχεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης«ΕΥΝΟΜΙΑ» στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά και μετά την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας που έχει προκαλέσει αμηχανία και ενόχληση στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών, αλλά καλύπτει κενά και αναβαθμίζει την αμυντική της θωράκιση.

«Ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν μας αφορά, καθήκον και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση της έντασης.

«Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές τους ενέργειες και ρητορικές, προκειμένου να διαρρήξουν τις διμερείς σχέσεις αντί να βρουν μια λογική λύση στα προβλήματα. Όμως τον τελευταίο καιρό επειδή ορισμένες χώρες ενθαρρύνοντας και προτρέποντας την Ελλάδα, ένας έρωτας εξοπλισμών ξεκίνησε στην με την ολοκλήρωση ορισμένων συμφωνιών. Όμως εμείς λέμε: πρώτα τα μαθηματικά, πρώτα ιστορία. Ας κοιτάξουμε αυτά. Με αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες και με παρηγορητικά μέτρα δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας».

Επίκαιρη επερώτηση προς τον ΥΠΑΜ κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

www.ertnews.gr



Το άρθρο Aντι-Navtex από Λευκωσία για Navtex Toυρκίας για Oruc Reis εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/anti-navtex-apo-leykosia-gia-navtex-toyrkias-gia-oruc-reis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Aντι-Navtex από Λευκωσία για Navtex Toυρκίας για Oruc Reis Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">