ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γιατί έπεσαν Facebook, Instagram και Whatsapp με απλά λόγια

Το Facebook και οι αδερφές εταιρείες του, Instagram και Whatsapp παραμένουν μυστηριωδώς εκτός διαδικτύου. Αυτή τη στιγμή παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί συνέβη το μπλακ άουτ. Εν τούτοις γνωρίζουμε πώς συνέβη. Νωρίς το πρωί ώρα Αμερικής, μεσημέρι ώρα Ελλάδας, κάτι εντός του Facebook προκάλεσε το εξής φαινόμενο: τα αρχεία που καθόριζαν τα σημεία εισόδου από τα οποία έμπαιναν οι χρήστες και οι ψηφιακές συσκευές στο Facebook αλλοιώθηκαν. Με απλά λόγια κι αν κάναμε τη μεταφορά στην πραγματική ζωή είναι σαν να λέμε ότι θέλαμε να στείλουμε ένα γράμμα σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και η διεύθυνση που είχαμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας έπαυε να ισχύει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας Κέντικ, γύρω στις 11:39 (ώρα ΗΠΑ) κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol) της εταιρείας. Το εν λόγω πρωτόκολλο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον οι internet provider σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται την κίνηση και τα αιτήματα των χρηστών σχετικά με τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες που θέλουν να επισκεφτούν. Με απλούς όρους, κάποιος σήμερα το πρωί άλλαξε τον «χάρτη του διαδικτύου» και αφαίρεσε από αυτόν τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες. Το αποτέλεσμα είναι αν κάποιος πληκτρολογήσει στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com, θα λάβει μήνυμα λάθος καθώς ο browser δεν ξέρει πού να τον πάει.

Εκτός αυτού, ακόμα και οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το εσωτερικό e-mail του Facebook και τα αντίστοιχα εργαλεία διαχειρίζονται από τα ίδια domains στα οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με την εκτίμηση της εταιρείας krebsonsecurity.com αυτή η μεταβολή πρέπει να έχει προέλθει μέσα από την εταιρεία καθώς τέτοιου τύπου αρχεία διαχειρίζονται εσωτερικά. Εάν τώρα η εν λόγω μεταβολή ήταν σαμποτάζ ή ένα μεγάλο λάθος χωρίς κακή πρόθεση παραμένει άγνωστο.

Πηγή: https://ift.tt/TKsn16

Διαβάστε ακόμη

Πόσοι Έλληνες «χτυπήθηκαν» από το black out σε Facebook, Instagram και Whatsapp

www.ertnews.grΤο άρθρο Γιατί έπεσαν Facebook, Instagram και Whatsapp με απλά λόγια εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/technologia/giati-epesan-facebook-instagram-kai-whatsapp-me-apla-logia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιατί έπεσαν Facebook, Instagram και Whatsapp με απλά λόγια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">