ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

“Μπάλλος”: Με σφοδρές καταιγίδες συνεχίζεται η κακοκαιρία (live χάρτης) – Μήνυμα του 112 και στην Αττική

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε “Μπάλλος”. Τα καιρικά φαινόμενα του νέου μετεωρολογικού συστήματος που επηρεάζουν ήδη έντονα το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά, και επεκτείνονται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της χώρας, τοπικά αναμένονται εν δυνάμει επικίνδυνα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας, τις χαλαζοπτώσεις, και τους θυελλώδεις ανέμους ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινά σημεία της χώρας. Ήδη επηρεάζεται και η Αττική, όπου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 για ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στην επικράτεια της ήδη πλημμυρόπληκτης Εύβοιας, κυρίως από αργά το απόγευμα της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν την Παρασκευή σε όλη τη χώρα με βαθμιαία εξασθένηση από το Σάββατο.

Βροχοπτώσεις και χαλάζι στην Αττική

Στο Λεκανοπέδιο βρέχει κατά τόπους καταρρακτωδώς.

Στην Αττική, στα δυτικά προάστια έριξε αρκετή βροχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι. Στην Ελευσίνα, στη 01.00 τα ξημερώματα χρειάστηκε να γίνει από την Πυροσβεστική απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα, στον παραλιακό δρόμο στο ύψος της οδού Κανελλοπούλου όπου η κυκλοφορία διακόπηκε. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του.

Σταδιακά οι βροχές επεκτάθηκαν στο λεκανοπέδιο, ενώ ακόμα και χαλάζι έπεσε στην Ιερά Οδό λίγο μετά τις 08:00.

Η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους της πρωτεύουσας σε ποτάμια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στους περισσότερους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Μεγάλες καθυστερήσεις συναντούν οι οδηγοί στην άνοδο και την κάθοδο του Κηφισού, στην κάθοδο της Μεσογείων στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας.

Διεκόπη, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κλειστά σχολεία σε Κεφαλλονιά και Αιτωλοακαρνανία

Με έντονες οι βροχοπτώσεις έκανε αισθητή την εμφάνισή του ο “Μπάλλος”, στο νησί της Κεφαλονιάς, όπου στη Σάμη ο δήμαρχος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων. Κλειστό και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό Πόρου στο Αργοστόλι. Αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Πόρου στο Αργοστόλι.

Κλειστά για προληπτικούς λόγους παραμένουν και τα σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ο καιρός με την Αναστασία Τυράσκη: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προ των πυλών (video)

Ο καιρός με τον Σάκη Αρναούτογλου: H νέα κακοκαιρία, πιο σοβαρή από αυτή των τελευταίων ημερών (video)


Ήδη ενεργοποιήθηκε το σύστημα προειδοποίησης 112 με μήνυμα στους κατοίκους Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, και Πάτρας ζητώντας να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν.


Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Όπως ανακοινώθηκε οι δυνάμεις τις Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρχει εκ των προτέρων διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα, και θα λειτουργήσουν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής” είπε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας – Τι κάνουμε σε περίπτωση ανάγκης

Πρόγνωση

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονους ριπαίους ανέμους. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 23 με 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 22, στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Όμως από το απόγευμα στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 με 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

www.ertnews.gr



Το άρθρο “Μπάλλος”: Με σφοδρές καταιγίδες συνεχίζεται η κακοκαιρία (live χάρτης) – Μήνυμα του 112 και στην Αττική εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/quot-mpallos-quot-me-kataigides-apo-ta-dytika-exelissetai-i-kakokairia-live-chartis-apegklovismos-odigoy-stin-eleysina/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: “Μπάλλος”: Με σφοδρές καταιγίδες συνεχίζεται η κακοκαιρία (live χάρτης) – Μήνυμα του 112 και στην Αττική Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">