ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενημέρωση της ΠτΔ από τον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις και τις κυρώσεις της ΕΕ


Την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 16:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, από το υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

«Σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, να ληφθούν μέτρα στήριξης των κρατών μελών»

«Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις, λήψη σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε και να οικοδομήσουμε την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου μια πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την ευρωπαϊκή επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας», είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος χθες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή του στην Ουκρανία, λέγοντας ότι προσπαθεί να φέρει την Γηραιά Ηπειρο πίσω στην εποχή των αυτοκρατοριών και των αντιπαραθέσεων.

Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στην έκτακτη νυκτερινή σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, συμφώνησαν στο να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις, λαμβάνοντας μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μέτρα όπως ο περιορισμός της πρόσβασης της Ρωσίας σε τεχνολογίες.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι κυρώσεις, οι οποίες επίσης περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας και τον πληθωρισμό εκεί.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών προς τη Ρωσία θα βλάψουν τον πετρελαϊκό της τομέα, σταματώντας την πρόσβαση σε υλικά που χρειάζεται από την ΕΕ για τα διυλιστήρια πετρελαίου της. Αυτό θα προκαλέσει, με την πάροδο του χρόνου, μια εξάντληση των εσόδων της Ρωσίας από τη διύλιση πετρελαίου, είπε.

Ωστόσο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν λεπτομερείς κυρώσεις την Πέμπτη, οι χώρες της ΕΕ, διχασμένες ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν, άφησαν λεπτομέρειες για να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πραγματική δύναμη και να είναι ανεξάρτητη στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν .(Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου ότι ο πόλεμος έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πραγματική δύναμη και να είναι ανεξάρτητη στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.

Οι κυρώσεις των 27 ηγετών καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3sgIewa
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενημέρωση της ΠτΔ από τον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις και τις κυρώσεις της ΕΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">