ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η πρώτη Ανάσταση: Με εκκωφαντικούς κρότους «η στιγμή που η ζωή νικά»


Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένουν σήμερα οι απανταχού ορθόδοξοι χριστιανοί, με πιο ήπια περιοριστικά μέτρα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα 2 χρόνια λόγω της πανδημίας. Το ‘Αγιο Φως θα παραλάβει ολιγομελής διπλωματική αποστολή από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και με ειδική πτήση θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 το απόγευμα, απ` όπου θα μεταφερθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Κέρκυρα: Στις 6.30 το πρωί η αναπαράσταση του «σεισμού» της  Αναστάσεως

Στην Κέρκυρα, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ανδριώτης, αρκετοί «είχαν πιάσει πόστο», από τις 4.30 τα ξημερώματα ώστε να έχουν οπτική επαφή με τις Φιλαρμονικές που συνοδεύουν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης στις 9.30

Στις 11.00 ακολουθεί το σπάσιμο των μπότηδων, τα τεράστια κόκκινα κανάτια που ρίχνουν κάθε χρόνο από τα μπαλκόνια τους οι Κερκυραίοι στην κατάμεστη πλατεία Σπιανάδα. Σύμφωνα με την παράδοση ένα μικρό κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες φέρνει τύχη και ευημερία.

‘Ολα είναι έτοιμα για την πρώτη Ανάσταση στη Χίο όπου αναμένεται η πανηγυρική έξοδος του ιερέα με κρότους από την πύλη, όπως μεταδίδει ο Θοδωρής Πυλιώτης από το ναό της Ευαγγελιστρίας, που ήδη «σείεται».

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» έψαλαν οι ιερείς στους ναούς όλης της χώρας, για την στιγμή που «η ζωή νικά και ελευθερώνει τις ψυχές από τον φόβο».

Οι ιερείς σκορπίζουν βάγια χαράς, από τον τρούλο του ναού πέφτουν ροδοπέταλα. Οι δυνατοί κρότοι υποδηλώνουν τη βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. Η ακολουθία ολοκληρώνεται με τη Θεία Κοινωνία.

Από τον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, ο Κώστας Στάμου μεταδίδει ότι όλα είναι έτοιμα για να τηρηθεί ευλαβικά, ακόμα μία χρονιά το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, το έθιμο της πρώτης Ανάστασης.

Οσον αφορά τις τελευταίες πασχαλινές αγορές, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και τα πολυκαταστήματα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Με ειδικό πρόγραμμα λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν σταδιακά από τις 9.30 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται και σήμερα η Τροχαία για να διευκολύνει τους τελευταίους εκδρομείς του Πάσχα.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/vAPTk5R
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η πρώτη Ανάσταση: Με εκκωφαντικούς κρότους «η στιγμή που η ζωή νικά» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">