ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα παιδιά του «χαμαιλέοντα» – Η ΕΡΤ στο Κίεβο


ανταπόκριση από το Κίεβο: Γιώργος Σιδέρης

Όταν η αγάπη συναντά την ελπίδα εν μέσω πολέμου τότε η σπορά και ο ανθός μαρτυρούν ότι υπάρχει μέλλον για τον τόπο και τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την Ρωσική εισβολή στον τόπο τους.

Το γεγονός πως η τύχη βοήθησε την Όλια και τον Μίσα, δυο νεότατα παιδιά, να βγουν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια της 25όροφης πολυκατοικίας που επλήγη από την διπλή πυραυλική επίθεση των Ρώσων στην καρδιά του Κιέβου είναι σαν τη σπίθα. Η αγκαλιά τους μέσα στα συντρίμμια γίνεται «κομιστής» ενός καλύτερου αύριο.

Και οι δυο περιγράφουν στην ΕΡΤ τι συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης όταν οι δυο βαλλιστικοί Ρωσικοί πύραυλοι Kalimbr αστόχησαν και αντί να χτυπήσουν το στρατιωτικό εργοστάσιο που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι τους, έπληξαν την καινούρια πολυκατοικία η οποία βρίσκεται σ’ ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σταυροδρόμια του Κιέβου.

Η νεαρή Όλια αναφέρει με χαρακτηριστικό τρόπο και με αφοπλιστικό χαμόγελο: «Ήμουν στο διαμέρισμά μου μαζί με τον φίλο μου. Ένα λεπτό πριν την έκρηξη είχαμε μπει στο σπίτι μας, μόλις είχαμε γυρίσει από την δουλειά. Πέρασε λιγότερο από ένα λεπτό και ακούσαμε και την δεύτερη έκρηξη. Γι’ αυτό το λόγο δεν προλάβαμε καν να βγάλουμε τα ρούχα μας. Καταλάβαμε ότι μας βομβάρδισαν, ήταν σαν να πέφτει όλο το σπίτι, να γκρεμίζεται η πολυκατοικία. Ήμασταν ψύχραιμοι γιατί ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται πανικός. Αν και ήθελα να κλάψω, δεν το έκανα γιατί αν είσαι σε πανικό δεν είναι η καλύτερη λύση.

Κλείσαμε τα παράθυρα και τις πόρτες μαζέψαμε λίγα πράγματα και τα χαρτιά μας. Πήγαμε το κατοικίδιό μας έναν χαμαιλέοντα και βγήκαμε στο κλιμακοστάσιο να δούμε τι συμβαίνει και είδαμε ότι ξεκινούσε η φωτιά. Δεν ξέραμε ότι ο πύραυλος είχε χτυπήσει μέσα την πολυκατοικία αλλά είδαμε ότι ξεκινούσε φωτιά στα κάτω πατώματα. Πήραμε τηλέφωνο την πυροσβεστική και την αστυνομία και πήγαμε ξανά μέσα στο διαμέρισμα γιατί υπήρχε έντονος μαύρος καπνός. Μαζέψαμε κι άλλα πράγματα πήραμε τηλέφωνο έναν συγγενή μας και περιμέναμε οδηγίες από την πυροσβεστική τι να κάνουμε».

Μπορεί το σοκ να ήταν ιδιαίτερα ισχυρό όταν αντιλαμβάνεσαι πως το σημείο που βρίσκεσαι έχει πληγεί από μια πυραυλική επίθεση, αλλά ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι να σκέφτεσαι με ορθό τρόπο και να μην σε κυριεύσει ο πανικός, σημείωσε ο Μίσα και περιέγραψε πως σώθηκαν μέσα από την πολυκατοικία που είχε πιάσει φωτιά: «Με το που βγήκαμε από το ασανσέρ και μπήκαμε στο σπίτι, ακούστηκε η πρώτη έκρηξη και πήγα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει, να αξιολογήσω την κατάσταση.

Και τότε χτύπησε ο δεύτερος πύραυλος. Δεν πανικοβληθήκαμε πάντα νόμιζα ότι οι άνθρωποι φοβούνται αλλά δεν ήμουν έτσι. Είχα όμως σοκαριστεί. Για λίγα δευτερόλεπτα είχα χαθεί. Μετά από αυτό ανοίξαμε τις πόρτες, ο διάδρομος της πολυκατοικίας ήταν γεμάτος σκόνη και κάπνα. Άμα αργούσαμε μερικά λεπτά να μπούμε στο σπίτι ή θα πνιγόμασταν στο ασανσέρ ή θα είχαμε πεθάνει από την έκρηξη. Μπορούσε να γίνει οτιδήποτε γιατί εμείς μένουμε στον 14ο όροφο.

Και εκεί έμεινε και το ασανσέρ έως τώρα. Τρέξαμε στην έξοδο κινδύνου να έχουμε φρέσκο αέρα να αναπνέουμε. Φύγαμε πιο ψηλά στον 19ο όροφο ήταν καλύτερα να δούμε την κατάσταση. Είδα ότι το εργοστάσιο απέναντί μας είχε χτυπηθεί και αυτό. Καταλάβαμε ότι πρέπει να μαζέψουμε ότι μπορούσαμε και να κατεβούμε κάτω με ασφάλεια με το κατοικίδιο. Πήρα τον πατέρα μου τηλέφωνο και ήρθε. Δεν τον άφησαν να φτάσει εδώ. Μόνο στρατιωτικοί μπορούσαν να περάσουν.

Είπε ο πατέρας μου ότι είναι ο γιος μου εκεί μέσα. Οι στρατιωτικοί μας βοήθησαν πολύ να βγούμε έξω».

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/9Ni4V1k
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα παιδιά του «χαμαιλέοντα» – Η ΕΡΤ στο Κίεβο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">