ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πολιτική Προστασία για φωτιά σε Βούλα – Βάρη: Πολύ καλύτερη η κατάσταση, χωρίς ενεργές καύσεις


Για πολύ καλύτερη κατάσταση, χωρίς ενεργές καύσεις, στη φωτιά της Βούλας – Βάρης, έκανε λόγο ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς o οποίος έκανε γνωστό ότι ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. «Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να δουλέψει συντονισμένα καταφέρνοντας σημαντικά βήματα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών  από την περιοχής της Άνω Βούλας » επεσήμανε ο υφυπουργός.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες περιορίστηκε η χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 με 7 ώρες τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι υπήρξαν τρεις εστίες μέσα σε λίγες ώρες είπε ακόμα ο κ. Στυλιανίδης ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησής του ανέφερε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στην Αν. Μεσόγειο και αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολο.

Όπως είπε: «Αντιμετωπίσαμε χθες μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Αττική εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό όπως ήδη είπα γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Αν. Μεσογείου – που θεωρείται hot spot της κλιματικής κρίσης- δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα κι αυτό το καλοκαίρι».

Όπως ειπώθηκε στο οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τη φωτιά στις 12:57. Για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τρεις εστίες σε περιαστικό άλσος, κοντά σε σπίτια, έκανε λόγο ο κ. Τουρνάς ο οποίος είπε ότι υπήρξαν περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες. Επίσης, είπε ότι υπήρχαν ριπές ανέμων 8 μποφόρ με αποτέλεσμα γρήγορα η φωτιά να επεκταθεί προς τη Βούλα ενώ μετά προέκυψαν και άλλες δυο εστίες. «Η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και προς την περιοχή της Άνω Βούλας  ενώ λίγο αργότερα εκδηλώθηκαν ακόμα δυο πυρκαγιές στη Βάρη και τον Κουβαρά».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ενημερώθηκε στις 12.57 για πυρκαγιά στον Δήμο Γλυφάδας.

Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού έφτασαν στο σημείο σε 12 λεπτά. Ζήτησαν ενίσχυση εναερίων μέσων στις 13.17, δηλαδή 5 λεπτά αργότερα. Στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL-215, 2 CL-415, 1 ελικόπτερο SIKORSKY και 1 ελικόπτερο ΒΚ-117 του ΠΣ για εναέριο συντονισμό.

Ακολούθησαν σε κύματα:

2 Bell-214, 2 CΗΙΝΟΟΚ
1 επιπλέον SIKORSKY και 1 επιπλέον συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής ΒΚ-117
2 CL-215 και
3 Air-Tractors από Αγχίαλο
Συνολικά επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση και δόθηκε η άδεια στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Πανόραμα Βούλας, ενώ ανακλήθηκε και η εκκένωση στο Παιδικό Χωριό SOS και στο γηροκομείο. Κατά πληροφορίες, οι φλόγες έχουν καταστρέψει ολοσχερώς 4 σπίτια και άλλα 16 έχουν υποστεί ζημιές στη Βούλα, αρκετά αυτοκίνητα έχουν καεί, όπως και χιλιάδες στρέμματα.

Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες ήταν ολονύχτια, ενώ ήδη ξεκίνησαν εκ νέου τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

 

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/3liXHSZ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πολιτική Προστασία για φωτιά σε Βούλα – Βάρη: Πολύ καλύτερη η κατάσταση, χωρίς ενεργές καύσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">