ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Α. Μαριόλης: Η παραλλαγή «Κένταυρος» είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5 – Απαραίτητη η τρίτη δόση (video)


Για μια ακόμη εβδομάδα τα νέα κρούσματα κορονοϊού αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι σε καλά επίπεδα, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παράμεινε σταθερός, επισήμανε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού, Ανάργυρος Μαριόλης.

«Η Ελλάδα στην μέση υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε την πέμπτη χαμηλότερη τιμή. Στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι και σήμερα βλέπουμε ότι είναι με διαφορά στις υψηλότερες θέσεις, όσον αφορά την επιτήρηση της επιδημίας. Πήγαμε καλά, συμβιώσαμε με τον κορονοϊό σχετικά καλά το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το καλοκαίρι δεν καταργήθηκε τίποτα. Υπήρχε μια αναστολή των μέτρων αλλά με ισχυρές συστάσεις για τη χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Έχουμε τα οφέλη της φυσικής και της τεχνητής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει μετά από δυόμιση και πλέον χρόνια πανδημίας. Είμαστε προστατευμένοι όχι τόσο στη μόλυνση, αλλά στους σκληρούς δείκτες, που είναι και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί», σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Μαριόλης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή από όσους επιστρέφουν από διακοπές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγουν για 3-4 ημέρες επαφές με ευάλωτα άτομα.

«Ο αριθμός των self test δεν μειώθηκε στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες (…) Ο ασθενής που θα βγει από την καραντίνα μετά την πέμπτη ημέρα, θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας. Έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν πιέζεται πλέον το σύστημα υγείας» πρόσθεσε σχετικά, ενώ επισήμανε: «Την έβδομη ημέρα έχει πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, ακόμα κι αν το τεστ εμφανίζεται θετικό. Πρέπει να υπάρχει προσοχή. Πήγαμε σχετικά καλά. Συμβιώσαμε με τον κορονοϊό».

Αναφορικά με την παραλλαγή «Κένταυρος», επισήμανε: «Φαίνεται μέχρι τώρα να είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5, είναι όμως πρόωρο να αναφερθεί, γιατί δεν έχουμε την εικόνα στην Ευρώπη που θα περίμενε κανείς. Θα μας προβληματίσει αλλά όχι σύντομα, αργότερα». Ο ίδιος πρόσθεσε οτι τα συμπτώματα της «Κένταυρος», ωστόσο, είναι ηπιότερα και η ίδια δεν επηρεάζει τους σκληρούς δείκτες.

«Για τις τρεις πρώτες δόσεις εμβολιασμού τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλους τους ενήλικες και αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες και αναλύσεις. Όποιος δεν την έχει κάνει πρέπει να κλείσει ραντεβού για να την λάβει. Η τέταρτη δόση είναι αρκετά σημαντική στους άνω των 70 και έχει πολύ μεγάλο όφελος και για τους 60-70 ετών πολίτες» είπε ακόμη.

Ο κ. Μαριόλης έκλεισε λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Έχουμε όμως τα επιστημονικά δεδομένα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι θα γίνει με τα σχολεία».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/yjWcfS9
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Α. Μαριόλης: Η παραλλαγή «Κένταυρος» είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5 – Απαραίτητη η τρίτη δόση (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">