ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πώς και πότε πρέπει να καθαρίζουμε τα τζάκια και τις καμινάδες


«Πριν ανάψουμε το τζάκι καθαρίζουμε την καμινάδα από υπολείμματα αιθάλης», συνιστά η πυροσβεστική για αποφυγή πυρκαγιάς. Επαγγελματίας καπνοκαθαριστής, εξηγεί διεξοδικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ πως γίνεται αυτό από επαγγελματίες, με τι μέσα, πόσο κοστίζει και ποιά η καλύτερη περίοδος για καθαρισμό εστίας, κλαπέ και καμινάδας.

«Ο καθαρισμός έχει εξελιχθεί και οι χώροι δεν λερώνονται πλέον» διευκρινίζει ο καπνοδοκαθαριστής Γιάννης Μπουγιούκος. «Καλό θα είναι ο καθαρισμός να γίνεται τον Απρίλιο- Μάιο στο τέλος της χειμερινής περιόδου» επισημαίνει, γιατί όπως εξηγεί, «τα εσωτερικά τοιχία της καμινάδας είναι πιο μαλακά από τη χρήση και η αιθάλη που απομακρύνεται είναι περισσότερη»

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει, το κόστος για καθαρισμό τζακιού ξεκινά απο 40 ευρώ και φτάνει έως 60 με 70 ευρώ ανάλογα και με το ύψος της καμινάδας. Εξηγώντας τη διαδικασία, αναφέρει τα διαδοχικά βήματα:  ντύνεται μπροστά το άνοιγμα του τζακιού με ειδικά πανιά που είναι απωθητικά στη σκόνη, ο καθαρισμός του καπνού γίνεται με ειδική βούρτσα και με ντίζες ανεβαίνει ο καπνοκαθαριστής μέχρι και το καπέλο επάνω της καμινάδας. Εκτός από την καμινάδα καθαρίζεται η φούσκα του τζακιού, το κλαπέ και η εστία.

Υπάρχει διαδικασία όταν το τζάκι καθαρίζεται τέλος χειμερινής περιόδου, ώστε να πλένονται και τα πυρότουβλα, εξηγεί «βλέπουμε εάν οι αρμοί των πυρότουβλων είναι χαλασμένοι και επισκευάζονται και αυτά τα κομμάτια»προσθέτει.

«Οι σκούπες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι πολύ ασφαλή και για το χώρο» διαβεβαιώνει.

«Καθαρισμός τζακιού δεν είναι μόνο η καμινάδα» σημειώνει και αποθαρρύνει όποιον επιχειρήσει να καθαρίσει μόνος του το τζάκι του, λέγοντας πως «πολλές φορές η αιθάλη μένει πίσω από το κλαπέ (μια μεταλλική ή σιδερένια πλάκα που ρυθμίζει τη ροή αέρα στην καπνοδόχο. Συνήθως βρίσκεται επάνω από την εστία, στο σημείο που ξεκινά η καμινάδα. Όταν λειτουργεί το τζάκι πρέπει να είναι ανοιχτό) και χρειάζεται επαγγελματίας για να την καθαρίσει». Και προσθέτει πως ένας επαγγελματίας ξέρει πως να προστατέψει και τα έπιπλα του χώρου από το να λερωθούν με καπνό.

Όσο για τη ζήτηση για καθαρισμό αυτή την εποχή τα δικά του ραντεβού είναι κλεισμένα για τις επόμενες εβδομάδες, οπότε εξηγεί πως όποιος θέλει να καθαρίσει το τζάκι του πρέπει να σπεύσει.

«Καλό είναι όπως καθαρίζουμε τις καμινάδες των τζακιών να καθαρίζουμε και τις καμινάδες του καλοριφέρ» ενημερώνει.

 

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/i93MIDV
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πώς και πότε πρέπει να καθαρίζουμε τα τζάκια και τις καμινάδες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">