ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στην Πάφο για την Σύνοδο των MED5 ο Νότης Μηταράκης


Στην Κύπρο βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μηταράκης, ο οποίος μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, συμμετέχει στην υπουργική Σύνοδο των μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής (MED5) στην Πάφο.

Οι εργασίες της Συνόδου, την οποία φιλοξενεί το υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία στόχο έχει τη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων και αμοιβαίας στρατηγικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, ξεκίνησαν χθες το απόγευμα.

Στις εργασίες της Συνόδου παρίσταται και ο υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τσεχίας Vít Rakušan, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και χαιρετισμός μέσω διαδικτύου της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον.

Της Συνόδου προηγήθηκε υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας για οικονομική συμβολή για σκοπούς διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η οικονομική συμβολή, από πλευράς της Τσεχικής κυβέρνησης, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, εντός του 2022, θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών εκείνων των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στη μεγιστοποίηση του στόχου που από την αρχή του χρόνου θέσαμε και τον οποίο υπηρετούμε με συνέπεια πετυχαίνοντας μέχρι αυτή την στιγμή την επιστροφή σχεδόν 5000 προσώπων στις χώρες καταγωγής τους, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα επόμενα χρόνια.

”Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας και ειδικά στον Πρώτο Αντιπρόεδρο φίλο Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Vít Rakušan για την πρωτοβουλία αυτή και την έμπρακτη συμβολή τους για οικονομική στήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας”, κατέληξε.

Στην Τσεχία έχουμε πάνω από 400.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό αποτελεί ποσοστό 3,8 % του πληθυσμού μας – είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Επίσης, οι αριθμοί από την παράνομη μετανάστευση, διά μέσου της Τσεχίας, είναι τώρα υψηλότεροι από ποτέ. Συνεπώς, μπορούμε να κατανοήσουμε την κατάστασή σας πολύ καλά. Και εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση στην Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη, ανέφερε ο κος Rakušan.

Το επίσημο δείπνο, που ακολούθησε της συμφωνίας το βράδυ της Παρασκευής, τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Βουλής Α. Δημητρίου.

Με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των υπουργών, ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και η παράθεση κοινής συνέντευξης Τύπου σήμερα στις 12.45 μ.μ..

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/wWcL1JK
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στην Πάφο για την Σύνοδο των MED5 ο Νότης Μηταράκης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">