ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο στόχαστρο των αρχών 4 πρόσωπα εντός της οργάνωσης


Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης στην «Κιβωτό του κόσμου». Στο στόχαστρο των αρχών 4 πρόσωπα εντός της οργάνωσης. Ερευνώνται 5 δομές ενώ στο φως ήρθαν νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς σε Ιωάννινα και Βόλο.

Για σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις καταγγελίες σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της δομής. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό να φανταστεί κάποιος ότι μπορεί να συνέβαιναν όσα καταγγέλλονται ενώ επισήμανε ότι δεν είναι δουλειά δική μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν από την έρευνα των αρχών και της δικαιοσύνης.

Όπως είπε «να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι δεν μιλάμε για διακοπή της χρηματοδότησης, ούτε για ενέργειες οι οποίες δημιουργούν μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της δομής. Αυτό να είναι απολύτως καθαρό. Δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της δομής με τις πρόσφατες αποφάσεις και του Υπουργείου Απασχόλησης και του υπουργείου Οικονομικών. Θέλω όμως να πω ότι είμαστε αντιμέτωποι δυστυχώς με πολύ σοβαρές καταγγελίες για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και οι καταγγελίες αυτές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς κωλυσιεργία, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατό από τις διωκτικές αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές.

Μιλάμε για παιδιά παιδιά που βρέθηκαν έξω από την εστία τους για διάφορους λόγους και που στις δομές αυτές τους παρέχεται η φιλοξενία και η φροντίδα που πρέπει να τους παρέχεται. Είναι αποτρόπαιο. Είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν. Όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η δικαιοσύνη και η έρευνα των διωκτικών και των δικαστικών αρχών σε βάθος αξιολογήσει όλες τις πτυχές της».

Η προστασία των παιδιών επαφίεται σε δομές με κατά κύριο λόγο εθελοντικό χαρακτήρα, κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις δεν πρέπει σκιάσουν τους εκατοντάδες ανθρώπους που προσφέρουν διαχρονικά. Ακόμα πρόσθεσε ότι υπάρχει μια συζήτηση για να ενθαρρυνθεί η πιο έγκαιρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Δόμνας Μιχαηλίδου σχετικά με την παροχή κινήτρων για να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα ιδρύματα τα παιδιά.

«Πράγματι, το τελευταίο διάστημα υπάρχει και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει, με κινήσεις, με πλαίσιο, με κίνητρα, να ενθαρρύνουμε στα παιδιά αυτά την πιο έγκαιρη και γρήγορη αποϊδρυματοποίηση τους.

Και η αρμόδια υπουργός κυρία Μιχαηλίδου όλο το προηγούμενο διάστημα με θεσμικές παρεμβάσεις έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήτρων για την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση, για κίνητρα σε ότι αφορά οικογένειες αναδόχους για παιδιά, έτσι ώστε να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στα ιδρύματα και να επιστρέφουν να ενσωματώνονται σε πιο ομαλές και πιο κανονικές κοινωνικές συνθήκες.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, δεν είναι μια υπόθεση που έχει να κάνει μόνο με οικονομικά χαρακτηριστικά. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσει και κοινωνικά ταμπού. Είναι μια υπόθεση ευρύτερα κουλτούρας, την οποία όμως με συνέπεια η κυβέρνησή μας εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει να θεσμοθετεί και να υλοποιεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Οικονόμου:

καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμό και μαύρη εργασία ανηλίκων σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε Αττική και Περιφέρεια έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Οι καταθέσεις εξετάζονται και αξιολογούνται, ενώ ο πατέρας Αντώνιος, η «ψυχή» της Κιβωτού, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις έκτακτες ενισχύσεις που έχει δώσει στην ΜΚΟ μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ και το υπουργείο Εργασίας ακύρωσε την παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στον οργανισμό.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/3jGwUPY
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Κιβωτός του Κόσμου»: Στο στόχαστρο των αρχών 4 πρόσωπα εντός της οργάνωσης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">