ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

A. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ: «Καλάθι νοικοκυριού» και στη Λαχαναγορά Ρέντη – Εργαλείο δημόσιου ανταγωνισμού και όχι διατίμησης (video)


Για τις παρεμβάσεις στην αγορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στο «καλάθι του Άη Βασίλη» και το «καλάθι του νοικοκυριού» τονίζοντας ότι «το καλάθι δεν είναι διατίμηση, αλλά εργαλείο δημόσιου ανταγωνισμού».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε μεταξύ άλλων και για το πρόγραμμα χρηματοδότησης δανείων το οποίο ανακοίνωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα λέγοντας ότι η είναι η πρώτη φορά που ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των δανειοληπτών δεν συνδέεται με κρατικές επιχορηγήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες βάζουν το χέρι στην τσέπη

«Η πρώτη φορά που οι τράπεζες βάζουν το χέρι στην τσέπη είναι αυτή» είπε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις ότι καλύπτει ένα μικρό μέρος των δανειοληπτών που βλέπουν τις δόσεις να ανεβαίνουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

«Είναι το περισσότερο που έχει γίνει ποτέ», πρόσθεσε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ως προς την εμπορική πολιτική των τραπεζών δεν δύναται να υπάρξει γιατί οι τράπεζες είναι ανεξάρτητες.

«Ο κ. Σταϊκούρας εκ μέρους της κυβερνήσεως, δίνει μια μάχη με τις τράπεζες. Η πίεση είναι μεγάλη στα όρια που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» συμπλήρωσε για το θέμα.

Τι δήλωσε για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και στην πρόθεση της Μαρίας Σπυράκη να ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας υποστηρίζοντας ότι είναι θαρραλέα πολιτική κίνηση. «Η ΝΔ δεν επιτρέπει σκιές. Οι Ευρωπαϊκές Αρχές θα ακολουθήσουν την έρευνα που θα κάνουν και από εκεί και πέρα, όταν με το καλό τελειώσει θα επανέλθει στη ΝΔ», ανέφερε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «αν η κ. Σπυράκη  ήξερε (ότι συνεργάτης της) λάμβανε παρανόμως τα χρήματα, κακώς το επέτρεψε».

Μιλώντας για το πολιτικό κλίμα που είναι τεταμένο τόσο με την αποκάλυψη του σκανδάλου QatarQate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, όσο και για το θέμα του Ανδρέα Πάτση που διαγράφηκε από την Κ.Ο. της ΝΔ ο κ. Γεωργιάδης διαχώρισε τις υποθέσεις λέγοντας ότι δεν είναι ίδιας τάξης μεγέθους θέματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για τη διαφορά των 5,5 μονάδων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λέγοντας ότι δεν είναι μικρή μετά από τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης, σε μια θητεία με τόσο μεγάλα προβλήματα.

Αναφερόμενος στον κ. Πάτση που ελέγχεται για την υπόθεση των Πόθεν Έσχες ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «θέμα Πάτση» λέγοντας ότι ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε ένα νόμο που ψήφισε ο κ. Τσίπρας το 2017. «Ό, τι έχει κάνει ο κ. Πάτσης, εάν δεν ήταν βουλευτής, θα ήταν απολύτως νόμιμο. Το ότι ήταν βουλευτής δημιουργεί κάποια ζητήματα, τα οποία θα κρίνει η δικαιοσύνη και οι ελληνικές αρχές», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός υποστήριξε ότι «η Επιτροπή PEGA έχει βγάλει πόρισμα και το πόρισμα λέει ότι δεν μπορεί να αποδείξει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Άρα, ούτε έρευνα των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει, ούτε κατηγορία ευρωπαϊκών θεσμών για την κυβέρνηση υπάρχει. Το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο το διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Τσίπρας».

Η γραμμή Ανδρουλάκη για το θέμα Καϊλή είναι αξιοθρήνητη

Όσον αφορά τις κατηγορίες εις βάρος της Εύας Καϊλή, που ο κ. Ανδρουλάκης την χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον για όλα όσα προσάπτει στη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν είναι δυνατόν στα σοβαρά να χρεώσει κάποιος την κυρία Εύα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε ότι από πλευράς του Νίκου Ανδρουλάκη, πρόκειται για δημόσια παραδοχή ανεπάρκειας αρχηγού πολιτικού κόμματος συμπληρώνοντας ότι «η γραμμή Ανδρουλάκη για το θέμα Καϊλή είναι αξιοθρήνητη».

Όσον αφορά στην Εύα Καϊλή που παραμένει προφυλακισμένη έως ότου απολογηθεί για το σκάνδαλο δωροληψίας και διαφθοράς, δήλωσε ότι πολύ λυπημένος και απόγοητευμένος με όσα έχουν συμβεί.

«Ελπίζω η κ. Καϊλή να ξεμπλέξει. Λυπάμε που μια γυναίκα που έκανε καλό με την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφτασε να μπλέξει σε αυτή την ιστορία. Ειλικρινά εύχομαι να ξεμπλέξει. Δε χαίρομαι με αυτό που συνέβη. Είναι πολύ λυπηρή η ιστορία αυτή. Το ό,τι ήμασταν φίλοι προσωπικοί δεν μας κάνει κάνει πολιτικούς συνοδοιπόρους. Αντίπαλοι πολιτικοί ήμασταν πάντα με την κ. Καϊλή».

Δημιουργία καλαθιού στην Κεντρική Λαχαναγορά

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην ΕΡΤ αποκάλυψε και ότι οι έμποροι στην Κεντρική λαχαναγορά έχουν δημιουργήσει, με δική τους πρωτοβουλία, καλάθι με συγκεκριμένα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, γι’ αυτόν τον λόγο θα πάει να τους συγχαρεί για την πρωτοβουλία.

«Αύριο το πρωί θα είμαι στην Κεντρική Αγορά όπου έκαναν το δικό τους καλάθι και έβαλαν καταπληκτικές τιμές. Θα πάω για να τους επιβραβεύσω. Μπράβο τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα. αναφέρθηκε στο «καλάθι του νοικοκυριού» καλώντας τους πολίτες μέσα από την πλατφόρμα του καταναλωτή να βλέπουν την εξέλιξη των τιμών ανά είδος αυτές τις 7 εβδομάδες λειτουργίας του. «Με τα στοιχεία της 6ης βδομάδας, έχουμε μείωση 12,7% από την αρχική του τιμή και εξοικονόμηση το μήνα περίπου 67 ευρώ αν κάποιος αγοράζει τα πάντα από το καλάθι», είπε.

Και όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «έχουμε αφήσει την αγορά να λειτουργεί ελεύθερα, γι’ αυτό και πήραμε άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εμείς δεν έχουμε βάλει διατίμηση. Το καλάθι δεν είναι εργαλείο διατίμησης. Το καλάθι είναι εργαλείο δημόσιου ανταγωνισμού. Βγάζουμε τη λίστα κάθε Τετάρτη με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης και στη μη δημιουργία καλαθιού για τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία, που έχει προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, πρόεδρος της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας ο οποίος έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό με τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν την Κυριακή.

«Το 95% της ελληνικής παραγωγής κρέατος διακινείται μέσα από τα κρεοπωλεία μας. Αυτούς στηρίζουμε» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο στόχος του είναι ο κόσμος να προμηθευτεί φθηνό μοσχάρι και γαλοπούλα για να βρίσκει ο κόσμος τις καλύτερες τιμές.

«Προσπάθεια του καλαθιού είναι να κάνουν όλοι γιορτές. Αυτή είναι η μάχη», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/XsoUErA
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: A. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ: «Καλάθι νοικοκυριού» και στη Λαχαναγορά Ρέντη – Εργαλείο δημόσιου ανταγωνισμού και όχι διατίμησης (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">