ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Qatargate: «Θύμιζε εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ η Καϊλή» λένε Ευρωβουλευτές


Στο σκάνδαλο Qatargate, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει  7 τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους διακινούνταν χρήματα μέσω ΜΚΟ, ενώ αυξάνονται οι ευρωβουλευτές που κατηγορούν την  Εύα Καϊλή για συμμετοχή στο σκάνδαλο. Περιγράφουν δε τις ομιλίες της «σα να μιλούσε εκπρόσωπος του Καταριανού λόμπι». O Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι  χαρακτήρισε μεμονωμένες περιπτώσεις τους διεφθαρμένους ευρωβουλευτές, «μερικά σάπια μήλα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον των βελγικών αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή της ή όχι. Στην Ελλάδα τρέχει παράλληλη έρευνα για ξέπλυμα, εάν -δηλαδή- έφερε μαύρο χρήμα από το εξωτερικό και τα επένδυσε στη χώρα, ενώ ελέγχονται και εταιρείες στις οποίες συμμετείχε εκείνη ή συγγενικά της πρόσωπα.

«Εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ η Καιλή», λένε ευρωβουλευτές

«Όταν της δόθηκε ο λόγος (σε συνάντηση με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη) δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη, αλλά αναφέρθηκε σε μία πριγκίπισσα του Κατάρ. Σκέφτηκα ότι είτε είναι αφελής, είτε δεν έχει κατανοήσει το θέμα της συνάντησης», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο, Χάνα Νοϊμαν.

Ο Έρικ Μάρκαρντ, ευρωβουλευτής των Πράσινων, δήλωσε: «Ήταν προφανές ότι (η Καϊλή) ήταν υπέρ του να αρθεί πολύ γρήγορα και χωρίς πολλές προϋποθέσεις η χορήγηση βίζας για το Κατάρ».

Στον «μεγεθυντικό φακό» επτά τραπεζικοί λογαριασμοί

Σύμφωνα με τη La Repubblica, στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μιλάνου έχουν μπει επτά τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον Αντόνιο Παντσέρι και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μέρος των χρημάτων από τις δωροδοκίες μπορεί να βρίσκεται στην Ιταλία. Παράλληλα, οι έρευνες στις Βρυξέλλες στρέφονται και στην πολυετή σχέση του Παντσέρι με το Μαρόκο.

Υπό έρευνα η πολυετής σχέση Παντσέρι με Μαρόκο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «France 24» στις Βρυξέλλες, Πιέρ Μπενάζε «υπάρχει μία σύνδεση με το Μαρόκο. Αφορά πάντα το ίδιο δίκτυο ευρωβουλευτών, την Εύα Καϊλή αλλά κυρίως τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίοι βρίσκονται και οι δύο στη φυλακή, όπως και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι».

Μέσω ΜΚΟ διακινούσαν το «μαύρο» χρήμα από Κατάρ και Μαρόκο

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, o σύντροφος της Καϊλή ομολόγησε ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, είχε λογαριασμούς σε Μαρόκο και Κατάρ ενώ χρησιμοποιούνταν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη διακίνηση χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία που έχει υποκλαπεί, ο Παντσέρι με τη σύζυγό του συζητούν για την ανάγκη να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς για να κρύψουν χρήματα.

Qatargate: Στο μικροσκόπιο και η εταιρεία της αδελφής της Καϊλή

Την ώρα που η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία και τις εταιρίες της Εύας Καιλή και των συγγενικών της προσώπων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν σκιές.»

Η μη κερδοσκοπική εταιρία της αδερφής της Εύας Καιλή που μπαίνει στο μικροσκόπιο, είχε λάβει, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, 80.000 ευρώ από ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας ελληνικού Πανεπιστημίου, ενώ το Φεβρουάριο του 2020 μπήκε στο μητρώο επιχορηγούμενων φορέων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επισημάνει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Εύας Καϊλή «Η εταιρεία «MΑDEGROUP ΑΜΚΕ» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, όχι Μ.Κ.Ο., που ιδρύθηκε το έτος 2017 με δύο εταίρους, τη Μανταλένα Καϊλή και πρόσωπο που συνεργάζεται με αυτήν, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ιδεών και ανάπτυξης δράσεων με ποικίλες θεματικές»

Η συνεταίρος της Μανταλένας Καιλή στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ορίστηκε διαχειρίστρια στην εταιρία Real Estate, που ίδρυσε η Εύα Καιλή και ο σύντροφός της στο Κολωνάκι.

«Αφορά μία εταιρία που θα εμπορευόταν και θα εκμεταλλευόταν ακίνητα, δεν αναφέρθηκε σε εταιρία μεσιαστικών συμβάσεων, που σημαίνει ότι θα υπήρχε μία εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό με σκοπό την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων» επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού δικτύου Ε-Real Estates.

«Η εταιρεία «Aria Properties ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία» συστάθηκε στις 30.11.2022 με μοναδικούς εταίρους την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της με κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Δεν έχει αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα» αναφέρει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η Μανταλένα Καιλή ήταν επίσης επικεφαλής μίας επιστημονικής ομάδας με την ονομασία Elontech που σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο δεν είχε πάρει ποτέ χρηματοδότηση. Από την ιστοσελίδα της αφαιρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα ονόματα των συνεργατών της.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

 

 

 

 

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/yYLOHrm
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Qatargate: «Θύμιζε εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ η Καϊλή» λένε Ευρωβουλευτές Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">