ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μικροκάμερα για τεχνητή νοημοσύνη Wi-Fi - Bluetooth 5.0


Το Seed Studio παρουσίασε μια πλακέτα σε εξέλιξη που στοχεύει στη συρρίκνωση ESP32 κάμερας όσο το δυνατόν πιο μικρή: Το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο είναι το XIAO ESP32S3 Sense, με αρθρωτή πλακέτα επέκτασης κάμερας.

Βασισμένο, όπως υποδηλώνει το όνομα, στο σύστημα-on-chip (SOC) Espressif ESP32-S3, το XIAO ESP32S3 περιλαμβάνει δύο πυρήνες 32-bit Tensilica Xtensa LX7 που τρέχουν έως και 240 MHz, 384 kB στατικής μνήμης RAM (SRAM) και 512 kB φλας στο τσιπ με μπλοκ ρολογιού σε πραγματικό χρόνο και με συνεπεξεργαστή εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης βασισμένο σε RISC-V. Παράλληλα προσφέρει συνδεσιμότητα Wi-Fi μονής ζώνης 2,4 GHz 802.11b/g/n μαζί με συνδεσιμότητα Bluetooth 5.0 Low Energy (BLE).

Σε αυτό η Seed έχει προσθέσει 8 MB ψευδοστατικής μνήμης RAM (PSRAM) και 8 MB αποθήκευσης flash εκτός τσιπ, ενώ εξακολουθεί να στριμώχνει την πλακέτα που προκύπτει στη συμπαγή μορφή XIAO. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις  δεν είναι μια λύση με μια μόνο πλακέτα, αλλά είναι χωρισμένη σε δύο.

Μια εργοστασιακά τοποθετημένη πλακέτα επέκτασης περιλαμβάνει μια μονάδα κάμερας Omnivision OV2640, η οποία προσφέρει αισθητήρα εικόνας 1632×1232 (UXGA) με ταχύτητα έως και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση CIF. 

Ο σχεδιασμός της πλακέτας καθιστά την κάμερα αφαιρούμενη,  που σημαίνει ότι η τοποθέτηση ενός πιο ισχυρού αισθητήρα κάμερας, υψηλότερης ανάλυσης, όπως ο OV5640 θα καθίσταται δυνατό μετά την αγορά.

Η πλακέτα περιλαμβάνει επίσης ένα ψηφιακό μικρόφωνο "υψηλής ποιότητας" και μια υποδοχή κάρτας microSD για αποθήκευση, με την Seed να προορίζει την πλακέτα ως ιδανική για εργασία τεχνητής νοημοσύνης και βίντεο με δεδομένα ήχου και βίντεο υποβοηθούμενη από τη συμπερίληψη διανυσματικών οδηγιών του ESP32-S3, σχεδιασμένη για την επιτάχυνση του φόρτου εργασίας μηχανικής εκμάθησης.

Παρόλο που η Seeed επιδεικνύει λειτουργικά πρωτότυπα αυτής της πλακέτας, ο διευθυντής προϊόντων της εταιρίας Chunchun Tian μας είπε ότι το XIAO ESP32S3 Sense είναι "ακόμα υπό ανάπτυξη" με ημερομηνία κυκλοφορίας που έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2023 ενώ η τιμή του δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Σημείωση του Γ.Κ: Αυτή η μικροκάμερα είναι ευρείας και μαζικής κατανάλωσης δεν είναι κατασκοπική και έπειτα της κυκλοφορίας της ασφαλώς θα κάνει χιλιάδες πωλήσεις παγκόσμια. Οι κατασκοπικές κυκλοφορούν σε περιορισμένα αντίτυπα. Προσωπικά κατασκευάζω και ''αόρατες'' κάμερες. Ακόμα και η εν λόγω μπορεί να γίνει δέκα φορές μικρότερη, όμως αυτό το μοντέλο προορίζεται για καταναλωτικό προϊόν. Να δούμε τι θα προτάξει στον αντίποδα ο καπιταλιστικός αμερικανικός και έτερος ανταγωνισμός και έπειτα θα σας παρουσιάσω και μια δική μου σχεδίαση microcamera.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μικροκάμερα για τεχνητή νοημοσύνη Wi-Fi - Bluetooth 5.0 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">