ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνέρχεται σήμερα και αύριο. Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας καλούνται να αποφασίσουν την αποχώρηση μέχρι το 2014 του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι 27 συμμαχικές τους χώρες θα επικυρώσουν τη σταδιακή μεταβίβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις αφγανικές δυνάμεις αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η διαδικασία της μεταβίβασης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Στο Αφγανιστάν, παρούσα από το 2003, η Ατλαντική Συμμαχία διεξάγει την πιο σημαντική, μακροχρόνια και απομακρυσμένη από τις παραδοσιακές της βάσεις στρατιωτική επιχείρηση, με αυξανόμενες απώλειες, που έφθασαν αυτή τη χρονιά τους 650 νεκρούς.

Τα άλλα μεγάλα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής είναι η αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη, η ανανέωση της Συμμαχίας και η αποκατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να συζητούν το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα καθοδηγήσει την αποστολή της Συμμαχίας κατά τη επόμενη δεκαετία. Εκτός των σκληρών διδαγμάτων της αφγανικής εμπειρίας, η επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος θα προσανατολισθεί προς την αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως η τρομοκρατία, ο κυβερνοπόλεμος, η πειρατεία, η διασπορά των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών όπλων.

Οι 28 χώρες επιδιώκουν να υιοθετήσουν επί της αρχής το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος για την άμυνα της Ευρώπης. Θα εγκρίνουν επίσης περικοπές στη δομή των μόνιμων μηχανισμών της Συμμαχίας, με τη μείωση κατά το εν τρίτον του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού που αριθμεί 20.000 άτομα.

Η αυριανή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, με την συμμετοχή των 48 χωρών της Isaf, της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν συν την Ιαπωνία. Στις συνομιλίες θα συμμετέχει και πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

Στη συνέχεια οι ηγέτες των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μία σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με στόχο την αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Αναμένεται ότι η Ρωσία θα αυξήσει τα δικαιώματα διέλευσης στα τρένα που μεταφέρουν προμήθειες για το ΝΑΤΟ από τις χώρες της Βαλτικής προς το Αφγανιστάν.

Επιδίωξη της Συμμαχίας είναι να αποδεχθεί η Ρωσία να συζητήσει μαζί με το ΝΑΤΟ ενδεχόμενη σύνδεση του δικού της συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με το μελλοντικό νατοϊκό σύστημα, ξεπερνώντας την καχυποψία της απέναντι σε ό,τι θεωρεί ότι επηρεάζει το δικό της σύστημα αποτροπής.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">