ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δώστε, επί τέλους, του Καρατζαφέρη, ένα υπουργείο και το ΕΣΡ να ησυχάσουμε


Δώστε, επί τέλους, του Καρατζαφέρη, ένα υπουργείο και το ΕΣΡ να ησυχάσουμε. (Το ΕΣΡ είναι απαραίτητη προυπόθεση  ώστε να γεμίσει τα ερτζιανά με ραδιοτηλεοπτικά μέσα και κόλακες που θα τον υμνούν.)
Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνει στον αιώνα τον άπαντα, δώστε του κάτι άλλο.)

“Κύριε Παπανδρέου, δώστε του, επί τέλους, του κ. Καρατζαφέρη, ένα υπουργείο να ησυχάσουμε” είπε πριν από λίγο στο Ηράκλειο ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις και κινήσεις Καρατζαφέρη. Η δήλωση αυτή είναι το καλύτερο lead για το ρεπορτάζ που ακολουθεί

Αυτή η (αδύναμη) κυβέρνηση εκβιάζει διαρκώς το λαό, αλλά και εκβιάζεται. Ο Παπανδρέου έχει ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα: να περάσει από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία.

Ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα έχει καμία βοήθεια από τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, ότι ο Κουβέλης θέλει αλλά δεν μπορεί να στηρίξει το ξεπούλημα της χώρας, ενώ το ΚΚΕ θα μείνει στη γωνία του. Όλοι γνωρίζουν επίσης ότι αν αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, δεν θα βρει πάνω από 30 ψήφους. Γι’ αυτό έβαλε τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλη Έξαρχο να πιάσει τους δυσαρεστημένους – όπως έκανε όταν μπλόκαρε την ερώτηση δεκάδων βουλευτών κατά του Δ. Δρούτσα.

Ο ΓΑΠ θέλει την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία (ει δυνατόν και 180, λένε), ενώ οι επιτελείς του φοβούνται ότι αν το ΠΑΣΟΚ μείνει μόνο του κινδυνεύει ακόμα και το “150″, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα. Στα τηλέφωνα προς τους βουλευτές ασκούνται πιέσεις και τους προειδοποιούν ότι αν καταψηφίσουν θα διαγραφούν. Δίνονται και υποσχέσεις για τον ανασχηματισμό. Όμως το κλίμα είναι βαρύ και δεν αντιστρέφεται. Υπάρχουν βουλευτές που μπορεί να παραιτηθούν, αλλά δεν θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο.

Σ’ αυτό το κλίμα είναι απαραίτητες οι «βακτηρίες» του συστήματος, δηλαδή η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης. Η πρώτη έσπευσε ήδη να δηλώσει ότι θα ψηφίσει. Αλλά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το διαπραγματεύεται. Θα αποσύρω το κόμμα από τη Βουλή, είπε στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα είναι στο κοινοβούλιο κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.

Στην κυβέρνηση υπήρξε ανησυχία, γιατί η απλή αριθμητική είναι αμείλικτη. 156 (ΠΑΣΟΚ) + 15 (ΛΑΟΣ) + 5 (Ντόρα) = 176. Τώρα όμως πέφτουμε στους 161, χωρίς να υπολογίζονται οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ (που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσες θα είναι). Άρα ο Καρατζαφέρης εκτός από χρήσιμος μπορεί να είναι και απαραίτητος για το 150.

Ο πονηρός Γιώργος το ξέρει καλά αυτό και γνωρίζει πώς να διαπραγματεύεται τη θέση του. Ενόψει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έχει δείξει ήδη το ενδιαφέρον του: να μην πωληθεί ο λιγνίτης (ΛΑΡΚΟ), το νικέλιο και τα νερά (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Αυτή είναι η «γενική πολιτική κατάσταση» στην οποία αναφέρθηκε ο Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον Καρατζαφέρη.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δώστε, επί τέλους, του Καρατζαφέρη, ένα υπουργείο και το ΕΣΡ να ησυχάσουμε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">