ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Δηλώσεις Τάσσου Ταστάνη, Αθηνάς Λυγνού σχετικά με το παράνομο νεκροταφείο

Τάσσος Ταστάνης.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κόκκορης με Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του, συνεπικουρούμενος από την τοπική μητρόπολη, ιδιώτες και γραφεία τελετών, την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2011 προχώρησε σε δημιουργία παράνομου νεκροταφείου στο δάσος του Υμηττού,
χωρίς καμία μελέτη, δημόσια συζήτηση ή απόφαση οργάνου της αυτοδιοίκησης.

Αξιοποιώντας σαν δικαιολογία το όντως πολύ σοβαρό θέμα του υπερκορεσμού του νεκροταφείου της πόλης μας και την οδύνη των συμπολιτών μας για τους νεκρούς συγγενείς τους, με σκαπτικά μηχανήματα, γκρέιντερ και φορτηγά, συρματόπλεξε δημόσια αναδασωτέα δασική γη ,στην Α ζώνη προστασίας του Υμηττού, έσκαψε τάφους και ενταφίασε 8 σορούς νεκρών και τοποθέτησε (γιατί βέβαια όλα αυτά πάνε μαζί) προκάτ εκκλησία. Οι επόμενες κινήσεις, που αυτονόητα ακολουθούν από εδώ και πέρα είναι μπουλντόζες ,δρόμοι, μπετόν, άσφαλτος ,αυτοκίνητα, πούλμαν νεκροφόρες και τελετές, καθώς επίσης λουλουδάδικα μαρμαράδικα , νέες καταπατήσεις, καφενεία- κυλικεία, γκαράζ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και χωματερές ακόμη.

Καταγγέλλουμε αυτά τα εγκλήματα που συντελούνται στον Υμηττό από την Δημοτική Αρχή της πόλης μας.

Ο Υμηττός δεν είναι τσιφλίκι και οικόπεδο για αντιπαροχή κανενός Δημάρχου, καμίας Δημοτικής πλειοψηφίας και κανενός ιδιώτη. Ο Υμηττός είναι μνημείο της φύσης ένα οικοσύστημα με πλούσια βιοποικιλότητα και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ο Υμηττός ανήκει στα παιδιά μας και πρέπει να τους τον παραδώσουμε αλώβητο.

Υπάρχει λύση για το Νεκροταφείο της πόλης μας.

Να κατασκευασθεί στα όρια του οικιστικού ιστού της πόλης, στην έκταση που βρίσκεται πάνω από την Εφορία στην οδό Γούναρη και βέβαια, να μελετηθεί άμεσα η δυνατότητα καύσης των νεκρών για όσους το επιθυμούν. Καλούμε την πολιτεία ,το ΥΠΕΚΑ, τον ΣΠΑΥ, το Δασαρχείο να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που γίνονται στον Υμηττό

Καλούμε την Δημοτική Αρχή, τον κ. Κόκκορη και την Εκκλησία να μην προχωρήσουν σ αυτόν τον καταστροφικό για τον Υμηττό δρόμο, γιατί θα είναι υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές και θα έχουν συνδέσει την παρουσία τους στο Δήμο με μια ακόμη επιβάρυνση του περιβάλλοντος της πόλης μας.

Αθηνά Λυγνού.

Μεσούντος του Αυγούστου και ενόψει του τριημέρου για τον εορτασμό της Παναγίας, επέλεξε ο κ. Δήμαρχος για ευνόητους λόγους και σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Γλυφάδας ,με μια “επιχείρηση” που θα ζήλευαν επαγγελματίες καταπατητές, να ενταφιάσει νεκρούς στον Υμηττό , προκειμένου , όπως ισχυρίζεται, να λειτουργήσει εκεί το Νεκροταφείο Γλυφάδας.

Η περιοχή που επέλεξε βρίσκεται στην Α΄ Ζώνη απολύτου προστασίας του βουνού, είναι δασική, έχει ανακηρυχθεί αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του 2009 και επιπλέον υπάρχει απόφαση του ΣτΕ από το 1998 που δεν το επιτρέπει. Την επιλογή του αυτή ο κ. Δήμαρχος δεν την έθεσε ούτε καν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ενημέρωσε τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις

Πρόκειται σαφέστατα για μια παράνομη , αυθαίρετη και επικίνδυνη πράξη του κ. Δημάρχου , που δεν σέβεται ούτε τους νεκρούς μας και προσβάλλει τα ήθη και τις παραδόσεις μας. Στην ουσία εκμεταλλεύεται το μεγάλο υπαρκτό πρόβλημα , της αδυναμίας του υπάρχοντος Νεκροταφείου να καλύψει τις ανάγκες της πόλης , με δύο κυρίως στόχους. Ο πρώτος ,να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα της , ενώ γνωρίζει ότι στο χώρο αυτό δεν μπορεί να γίνει Νεκροταφείο. Ο δεύτερος , να υποθηκεύσει το μέλλον της προστασίας του βουνού , σε μια περίοδο που μόλις υπογράφτηκε το νέο Π.Δ. «καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού, εναντίον του οποίου έχει στραφεί , σε συνεργασία με συνεταιρισμούς και συλλόγους, που ζητούν εντάξεις αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης.

Στις ενέργειές του αυτές φαίνεται ότι έχει “συμμάχους” οικονομικούς παράγοντες της Γλυφάδας , για τους οποίους ενδεχομένως ετοιμάζει το έδαφος να αναλάβουν μέρος των προσοδοφόρων δραστηριοτήτων του Δήμου , αλλά και τομείς φιλέτα , όπως είναι η παραλία , το γκολφ , οι μαρίνες και το βουνό. Οι παράγοντες αυτοί χτίζουν ήδη , με τη βοήθεια του κ. Δημάρχου , το κοινωνικό τους προφίλ , δείχνοντας το “ έμπρακτο ενδιαφέρον τους” για τη λύση υπαρκτών προβλημάτων .

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι διαφωνούμε με την πολιτική αυτή, την οποία και αντιπαλεύουμε , γιατί ανοίγει τον “Ασκό του Αιόλου” σε βάρος του Δημόσιου και Δασικού χαρακτήρα του βουνού και οδηγεί , είτε συνειδητά είτε εξ αντικειμένου , τα βήματα όλων των επίδοξων καταπατητών.

.Επίσης καταδικάζουμε τις πράξεις βίας που έλαβαν χώρα σε βάρος πολιτών ,επειδή δεν συμφωνούν με τις πρακτικές του κ. Δημάρχου η γιατί δεν του είναι αρεστοί.

Εμείς , ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ επί πολλά χρόνια εργαστήκαμε τόσο για την προστασία του βουνού όσο και για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Νεκροταφείου. Ενόψει της τροποποίησης του Π.Δ. του ’78 «περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» , λάβαμε μέρος στο διάλογο, επισκεφτήκαμε τον ΟΡΣΑ και το ΥΠΕΚΑ , καταθέσαμε υπομνήματα και στις αρχές του 2010 υποβάλλαμε μελέτη με προτάσεις για την προστασία του βουνού και την κάλυψη ζωτικών αναγκών της πόλης. Ανάμεσά τους υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση μεταφοράς του Νεκροταφείου και χωροθέτησής του στο χώρο της Αεροπορίας , στη Β΄Ζώνη Υμηττού και μόνο. Την περίοδο εκείνη ο σημερινός Δήμαρχος έστρεφε την προσοχή του κυρίως στις εντάξεις των αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης , την οποία και ψήφιζε σε όσα Δημοτικά Συμβούλια έγιναν για το σκοπό αυτό.

Όταν τελικά διαπιστώσαμε την οριστική άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να δεχτεί την πρότασή μας για το Νεκροταφείο , θέσαμε στο πρόγραμμά μας ως στόχους την επιμονή στη χωροθέτηση μέχρι την υπογραφή του διατάγματος και τον προσανατολισμό στην διεκδήκηση Διαδημοτικού Νεκροταφείου στην ευρύτερη περιοχή , σε συνεργασία με άλλους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης δηλώσαμε την συμμετοχή μας σε δράσεις για την χωροθέτηση και κατασκευή Διαδημοτικού Αποτεφρωτηρίου στην Αττική για όσους επιθυμούν την καύση των νεκρών τους. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , στις 25/7/2011 με θέμα το νέο Π.Δ., προτείναμε στη Δημοτική Αρχή να φέρει στο σώμα προς συζήτηση ολοκληρωμένη πρόταση για το Νεκροταφείο. Δυστυχώς όμως ο κ. Δήμαρχος είχε το μυαλό του στην ακύρωση του Διατάγματος και όπως έδειξαν τα γεγονότα , στην επιλογή της καταπάτησης.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να σταματήσει έστω και στο και πέντε, αυτή την τυχοδιωκτική, αδιέξοδη, ατελέσφορη και σε βάρος του βουνού πολιτική. Τέτοιου είδους πρακτικές επί πολλές δεκαετίες οδήγησαν τη χώρα μας στο σημερινό της χάλι.

Η λύση του προβλήματος θέλει σοβαρή δουλειά , πολύ τρέξιμο και ενέργειες που θα το ανάγουν σε θέμα της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής και όχι σε επικοινωνιακές και επικίνδυνες πρακτικές.

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη Αττικής να δει το πρόβλημα αυτό σαν δικό του και την Κυβέρνηση να σκύψει σε τέτοιου είδους θέματα με σοβαρότητα και διάθεση να δοθεί λύση σε ορατό ορίζοντα και όχι να το παραπέμπει στις καλένδες.

Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σταθερά και άμεσα προχωρούμε σε νέες πρωτοβουλίες, καλώντας όσους πραγματικά ενδιαφέρονται και όλους τους πολίτες σε κοινή δράση.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed:
Γλυφάδα: Δηλώσεις Τάσσου Ταστάνη, Αθηνάς Λυγνού σχετικά με το παράνομο νεκροταφείο
Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">