ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια της χώρας

Τοπική ψηφιακή Εφημερίδα.
29.9.2011.
Αυξάνονται καθημερινά τα γυμνάσια και τα λύκεια που τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Το νέο αυτό κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν είναι λίγα τα σχολεία στα οποία καθημερινά παρατηρούνται διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών που αποφασίζουν κατάληψη και γονέων που αντιδρούν στις αποφάσεις τους.Αναβρασμός και στα πανεπιστήμια

Το υπουργείο προβληματίζεται αν θα πρέπει να προειδοποιήσει άμεσα τους μαθητές ότι αν κάνουν καταλήψεις και χάσουν μαθήματα, αυτά θα πρέπει να αναπληρωθούν ακόμη και τα Σάββατα ή τις ημέρες των διακοπών ή και των ημερήσιων εκδρομών.

Πάντως, τα κρούσματα που είχαν παρατηρηθεί άλλες χρονιές, όταν υπήρχαν καταλήψεις με τους βανδαλισμούς σε ορισμένα σχολεία, φαίνεται να επαναλαμβάνονται και τώρα από εξωσχολικούς, που μπαίνουν στα υπό κατάληψη σχολεία και προκαλούν καταστροφές.

Το πρωί μαθητές από λύκεια του Νέου Ηρακλείου απέκλεισαν για λίγες ώρες την είσοδο του υπουργείου Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα σχολεία, ενώ ζητούσαν να αυξηθούν τα κονδύλια για την παιδεία, ώστε η εκπαίδευση να είναι δωρεάν και στην πράξη

Οι μαθητές αφού παρέμειναν για λίγες ώρες και φώναξαν τα συνθήματα αποχώρησαν ελευθερώνοντας και την είσοδο του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, όμως, καθηγητές από Ενώσεις Καθηγητών (ΕΛΜΕ) της Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι «οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στην ανεξέλεγκτη κοινωνική κρίση και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη ''κοινωνία της αγοράς'' και οι απάνθρωπες πολιτικές που την υπηρετούν».

Αναφερόμενοι στους βανδαλισμούς που παρατηρούνται σε υπό κατάληψη σχολεία τονίζουν ότι οι μαθητές θα πρέπει «να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από εκείνους που τον δυσφημούν και τον προβοκάρουν καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία των σχολείων».

Οι καθηγητές από το κείμενο που υπέγραψαν φαίνεται να βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών που κινητοποιούνται, «βλέποντας» τις διαμαρτυρίες τους ως φυσιολογική αντίδραση στα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ενώ ασκούν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα, στα πανεπιστήμια φαίνεται καθαρά πλέον η αλλαγή πλεύσης μεταξύ των φοιτητών που επιμένουν στις καταλήψεις, καθώς βλέπουν πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Σε πολλά πανεπιστήμια, ήδη, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του έτους ακόμη καιμέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να σωθούν η εξεταστική και το εξάμηνο. Σύμφωνα με το νέο νόμο κάθε μάθημα πρέπει να διδάσκεται επί 13 εβδομάδες, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να εξεταστούν οι φοιτητές.

Προβληματισμός επικρατεί πλέον στις συγκλήτους των ιδρυμάτων, καθώς αναζητούν τρόπους για να ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος μόλις εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση.

Ωστόσο, σε ορισμένα πανεπιστήμια αναβλήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις, λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι και μεταξύ των πρυτάνεων επικρατεί αναβρασμός, καθώς το υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση του νέου νόμου και πολλοί από αυτούς μελετούν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ιδιαίτερα για την διάταξη σχετικά με τη σύσταση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, που εκτός από τα οκτώ μέλη ΔΕΠ θα περιλαμβάνει και επτά εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες.

Επιπλέον, τα πανεπιστήμια έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εφεδρεία, καθώς, όπως λένε στην υπουργό Παιδείας, αν εφαρμοστεί και στα ιδρύματα, αυτά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, καθώς ήδη υπάρχει περιορισμός στους διορισμούς.
ΓΛΥΦΑΔΑ WEB 2011


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια της χώρας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">