ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γ.Πετζετάκις από την Οικονομική Αστυνομία

Συνελήφθη από την Οικονομική Αστυνομία, ο Γεώργιος Α. Πετζετάκις της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Ελαστικών για χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ.

Ο 47χρονος πρόεδρος εταιρείας με την επωνυμία Πετζετάκις Αριστόβουλος Α.Ε, συνελήφθη το πρωί στην περιοχή της Βουλιαγμένης γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονταν στο χρηματικό ποσό των 2.093.979,75 ευρώ. Ο συλληφθείς επιχειρηματίας θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η σύλληψη του επιχειρηματία, έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα της Οικονομικής Αστυνομίας που ξεκίνησε με τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Παναγιώτη Πανούση και του κομμωτή των επωνύμων Nicolas - Νικολάου Παπακωνσταντίνου Τζιβανάκη.

''Εμβρόντητοι'' έχουν μείνει οι συγγενείς του επιχειρηματία από τη σύλληψη, μη μπορώντας να πιστέψουν την εξέλιξη αυτή. Δεν πίστευαν ποτέ, ότι ο δικός τους άνθρωπος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και ''θα αντιμετωπιζόταν ως κοινός εγκληματίας''.

(Aυτή η Ιστορία πάντα κάτι θυμίζει σε αρκετούς στην Ελλάδα)

Παρά τα προβλήματα της εταιρείας που εδώ και χρόνια υπήρχαν εξαιτίας νομικών εκκρεμοτήτων με την ελβετική εταιρεία Javes Services που έταζε χρηματοδότηση της ελληνικής βιομηχανίας με 24 εκατ. ευρώ όμως ουδέποτε ανταποκρίθηκε, κανείς δεν πίστευε πως μια από τις κραταιές οικογένειες της χώρας, με συμμετοχή στην κοινωνική ελίτ θα έφθανε στο σημείο να δει έναν εκπρόσωπό της σιδεροδέσμιο για χρέη προς το κράτος. Το χρονικό των προβλημάτων της επιχείρησης ξεκινά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο όμιλος από την Ελβετία Javes ανέφερε πως στέλνει χρήματα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, τα οποία όμως ουδέποτε εκταμιεύτηκαν.Οι εργαζόμενοι εκτός από την επίσχεση εργασίας και τις καταλήψεις στα εργοστάσια υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Javes, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 24% και γιος του ιδρυτή του ομίλου κ. Γ. Πετζετάκις είχε περιοριστεί στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες. Κατόπιν ο κ. Πετζετάκις ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η διοίκηση αρνήθηκε να παραιτηθεί υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί. Να όμως που σήμερα, ο κ. Πετζετάκις βρίσκεται σε δεινή θέση και συνελλήφθη.

Μια ιστορική εταιρεία

Ο Όμιλος Πετζετάκις είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Ειδικεύεται στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων.

Η μητρική εταιρεία του Ομίλου, ιδρύθηκε το 1960 από τον Αμοργιανό χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι. Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στην πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Η τεχνολογία αυτή κατοχυρώθηκε με το εμπορικό όνομα Heliflex.

Δεν είναι τυχαίο πως οι Financial Times είχαν αποκαλέσει τον Αρ. Πετζετάκι «Εφευρέτη πρώτης κλάσης». Ο τελευταίος με συνεχείς καινοτομίες άνοιγε το δρόμο στην εξέλιξη του τομέα των πλαστικών. Οι εφευρέσεις του, εξάλλου, ήταν αυτές που του χάρισαν παγκόσμια απήχηση, πλούτο, αλλά και την ευκαιρία να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία. Σύντομα άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς όπως η Goodyear, Pirelli και Dunlop.

Η εταιρία σύμφωνα με ανακοίνωση της που εκδόθηκε στο ΧΑ ( η μετοχή της είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης εδώ και πολλούς μήνες) χρωστά τρία ομολογιακά συνολικού ύψους 121 εκατ. ευρώ και για τα οποία εκκρεμούσε η πληρωμή τόκων 8,8 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη ρευστότητας είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών με αποτέλεσμα τα εργοστάσια της εταιρίας να υπολειτουργούν. Τα οικονομικά προβλήματα διογκώθηκαν με την κρίση του 2008. Κάτω από την πίεση των πιστωτών και των μετόχων τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πετζετάκις ανέλαβε ο ελβετός οικονομολόγος Αlex Rainhart και ο Γ. Πετζετάκις παρέμεινε μη εκτελεστικός πρόεδρος.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γ.Πετζετάκις από την Οικονομική Αστυνομία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">