ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η απόφαση του πρωθυπουργού για Δημοψήφισμα αιφνιδιάζει το Βερολίνο

Ως εσωτερική εξέλιξη την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, χαρακτηρίζει, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Handelsblatt: Η χρεοκοπία πλησιάζει

Την ίδια ώρα ο γερμανικός και ο αυστριακός Τύπος χαρακτηρίζουν ως ριψοκίνδυνη επιχείρηση την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας. «Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλλει η αντιπολίτευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα», παρατηρεί η DieZeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφασή του για δημοψήφισμα», επισημαίνει η αυστριακή WienerZeitung.

Σε σχόλιο της με τίτλο “Η χρεοκοπία πλησιάζει”, η Handelsblatt, διά του ανταποκριτή της Γκερντ Χέλερ, παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της Συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από 5 μέρες είχε συμφωνήσει.

Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη το πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν. Και αυτό γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το haircut θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας…

Αν ο Παπανδρέου χάσει, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα.

Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

 
 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η απόφαση του πρωθυπουργού για Δημοψήφισμα αιφνιδιάζει το Βερολίνο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">