ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πυρά κατά της Aνγκελα Μέρκελ στο Νταβός

Χιονοθύελλα κατά Μέρκελ στο Νταβός

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και του ΔΝΤ κλιμάκωσαν τις πιέσεις τους προς το Βερολίνο για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

«Πυρά» κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της Ελλάδας άσκησαν, παραμονές της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.


Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο παγωμένο Νταβός της Ελβετίας κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιαπωνίας αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλιμάκωσαν τις πιέσεις τους προς το Βερολίνο για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ευρωζώνη «ωρολογιακή βόμβα», που απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία.

Ως εκ τούτου κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ και δη την Ανγκελα Μέρκελ, που έχει στυλώσει τα πόδια, να βγάλουν τα «μπαζούκας» τους και να δεσμευτούν για την αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Εκκληση για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου «τείχους προστασίας» στην Ευρώπη απηύθυναν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναπτύξει ένα «σαφές και απλό» τείχος προστασίας για να περιορίσει την εξάπλωση της
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναπτύξει ένα «σαφές και απλό» τείχος προστασίας για να περιορίσει την εξάπλωση της κρίσης
Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των Ευρωπαίων, λέγοντας: «Είμαστε στις αρχές του 2012 και ακόμα μιλάμε για την Ελλάδα.
Αυτή είναι μια ένδειξη ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ανικανότητα των Ευρωπαίων να προχωρήσουν στο θέμα αυτό προκαλεί κραδασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο». Σύμφωνα με τον κ. Οσμπορν, «πολλά πράγματα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι «η ΕΕ πρέπει όχι μόνο να ενεργήσει γρήγορα, αλλά και να λάβει τις σωστές αποφάσεις.
«Φόρος Τόμπιν» και αύξηση ΦΠΑ από ΣαρκοζίΗ επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πλευρά της ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναπτύξει ένα «σαφές και απλό» τείχος προστασίας για να περιορίσει την εξάπλωση της κρίσης χρέους, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησής της και για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ευρωζώνη, αλλά ζήτησε από τους ηγέτες της να ενεργήσουν πρώτοι.

Προσπάθειες
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, πρέπει επίσης να κάνουν προσπάθειες για τη βελτίωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
«Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από τη σημερινή κατάσταση και είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυση της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα». Τόνισε, τέλος, πως εάν οι πόροι των διεθνών πιστωτών αυξηθούν επαρκώς, αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε τέτοιο βαθμό ώστε οι πόροι αυτοί να μη χρειαστούν.

Γ. ΑΚΕΡΜΑΝ
SOS για τη χρεοκοπία


«Παιχνίδι με τη φωτιά» χαρακτήρισε από το Νταβός το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόσεφ Ακερμαν. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, έναντι της επίτευξης συμφωνίας για εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έχουν σημαντικά υποτιμηθεί. Πρόσθεσε πως εάν υπάρξει χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης θα πληγεί η εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το Ευρωσύστημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
«Καμπανάκι» από Ρουμπινί και Ρογκόφ


«Σήμα κινδύνου» για το μέλλον του ευρώ εξέπεμψαν από το Νταβός της Ελβετίας οι γνωστοί οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπινί και Κένεθ Ρογκόφ, με τον μεν πρώτο να χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη «συντριβή τρένου σε αργή κίνηση» και τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στο «σημείο μηδέν».

Ο κ. Ρουμπίνι εξέφρασε κατ' αρχήν την άποψη πως το «ναυάγιο» της Ευρώπης θα ωθήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ εντός των ερχόμενων 12 μηνών, ενώ την ίδια τύχη θα έχει και η Πορτογαλία. «Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης αφερέγγυες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υφεση
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, σύντομα η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή ύφεση. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, οι πιθανότητες κατάρρευσης της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια ανέρχονται στο 50%.

Συνολικά ο Νουριέλ Ρουμπίνι εκτιμά πως έξι χώρες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας. Αυτές είναι οι: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σημείο μηδέν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ. Οπως εξήγησε: «Η Ευρωζώνη απέχει ακόμα από το να βρει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και χρειάζεται πιο βαθιά αναδιάρθρωση». Σημείωσε μάλιστα ότι η ενδεδειγμένη λύση για την Ευρώπη είναι να κόψει χρήμα
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πυρά κατά της Aνγκελα Μέρκελ στο Νταβός Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">