ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι πολυεθνικές απειλούν με απολύσεις εργαζομένων και αποχώρηση από την Ελλάδα

Οι πολυεθνικές απειλούν με απολύσεις και «λουκέτα»

Μεγάλες αντιδράσεις εταιρειών που ελέγχονται για τις τιμές με τις οποίες πουλάνε στην Ελλάδα καταγγέλλουν οι γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνός και ειδικός γραμματέας Εποπτείας Αγοράς Γ. Στεργίου

Με απολύσεις εργαζομένων αλλά και με αποχώρηση από την Ελλάδα πιέζουν πια την κυβέρνηση πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες ελέγχονται αυτήν την περίοδο από τα κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Αυτό αποκάλυψαν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, Γιώργος Στεργίου, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κομνηνός, αναφερόμενος στην πορεία των ελέγχων που κάνουν οι υπηρεσίες της ΥΠΕΑ σε πολυεθνικές για το θέμα της καθυστέρησης πληρωμών προς τους πελάτες τους, σημείωσε χωρίς να ονοματίσει τις εταιρείες: «Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις εταιρειών που ελέγχονται από την ΥΠΕΑ. Συγκεκριμένες επιχειρήσεις απαντούν μ' έναν περίεργο τρόπο. Μεγάλες πολυεθνικές μάς λένε με νόημα τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, αλλά και το ότι δραστηριοποιούνται ακόμη στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι γίνονται σε επιχειρήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και ηλεκτρονικών ειδών».

Ενδοομιλικές

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κ. Κομνηνό και Στεργίου, συνεχίζονται και οι έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών επιχειρήσεων. «Πιάνουμε όλο και περισσότερους φακέλους», είπε ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΑ. Οι έλεγχοι αφορούν στο θέμα της εμφάνισης εικονικών αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων ώστε να αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας. Ετσι μεταφέρουν τα κέρδη σε άλλα κράτη όπου δραστηριοποιούνται.
Ο υπ. Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα στους Γ. Στεργίου, ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΑ (δεξιά), Ντ. Ρόβλια και Στ. Κομνηνό, γ.γ. Εμπορίου (αριστερά)
Ο υπ. Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα στους Γ. Στεργίου, ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΑ (δεξιά), Ντ. Ρόβλια και Στ. Κομνηνό, γ.γ. Εμπορίου (αριστερά)

Εξάλλου, οι κ. Κομνηνός και Στεργίου ανακοίνωσαν επίσης την κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής από τις επιχειρήσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Με το ισχύον σύστημα δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά της χονδρικής από τη λιανική τιμή. Ετσι ένας προμηθευτής προϊόντος πουλά σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής με την ίδια τιμή. Κι από κει αφαιρούνται οι παροχές προς τις τελευταίες. Τώρα θα υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης «καθαρών» τιμών και οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται για την πραγματική μείωσή τους.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου θέλουν να πέφτουν 2 με 3% οι τιμές καταναλωτή. Προς κατάργηση οδεύουν και οι αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες και θα αντικατασταθούν με απλούς κανόνες εμπορίας και διακίνησης προϊόντων.
 
*Οι πολυεθνικές απειλούν με απολύσεις εργαζομένων και αποχώρηση από την Ελλάδα, και εγω δεν χρειάζεται ούτε να μιλάω ούτε να γράφω πλέον σήμερα, όταν σε εποχές που ίσχυε το απόλυτο της υποκρισίας των λαμογίων βολευτών και βολεμένων καθώς και των διαπλεκομένων Μ.Μ.Ε, ήμουν σαφής και ξεκάθαρος καθημερινά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι πολυεθνικές απειλούν με απολύσεις εργαζομένων και αποχώρηση από την Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">