ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με όλα τα ημίμετρα δεν σώζεται η Ελλάδα


Μετά το κίνημα της πατάτας, έρχεται το κίνημα του οβελία, ενόψει και του Πάσχα. Δήμοι ανά την Ελλάδα και κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να οργανώνονται προκειμένου να διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές τα αμνοερίφιά τους, σε χαμηλές τιμές.

Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο, καθώς οι δήμοι έχουν συγκεντρώσει ήδη πολλές παραγγελίες για το πασχαλινό αρνί. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής για τη μεταφορά και τη διάθεση των αμνοεριφίων, ώστε να μην τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία.

Το κίνημα του οβελία στηρίζει πάντως και ο ΕΦΕΤ, που ζήτησε συντονισμό δράσεων των συναρμόδιων Υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση του θέματος, ενημέρωσε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της προάσπισης του καταναλωτή, σε περίπτωση που μέλη της εμπλακούν στην διάθεση αμνοεριφίων, ενώ ενημέρωσε τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ., τις Αιρετές Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες σχετικά με ζητήματα υποστήριξης και εντατικοποίησης των ελέγχων, ενόψει του Πάσχα.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι όλα τα σφάγια που πωλούνται στην Ελληνική Αγορά θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό - υγειονομικό έλεγχο και ως εκ τούτου να φέρουν σήμα καταλληλότητας - σφραγίδα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Ξεκαθαρίζει μάλιστα και ότι η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ιδιαίτερα την εξασφάλιση της ψυκτικής αλυσίδας και την κατάλληλη θερμοκρασία των χώρων συντήρησης και έκθεσης των κρεάτων (συνθήκες ψύξης).

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η διάθεση τροφίμων από τον παραγωγό ή τον κτηνοτρόφο απευθείας στον καταναλωτή με κατάργηση των μεσαζόντων, όπως έγινε αρχικά με το Κίνημα της Πατάτας και όπως σχεδιάζεται να γίνει με το Κίνημα του Οβελία ενόψει του Πάσχα, ώστε να ωφεληθούν οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση αποτελεί μια θεμιτή πρακτική. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από την υγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία κανόνες, ώστε να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο η δημόσια υγεία, αλλά και για να αποτραπούν ενδεχόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών που πάντα ελλοχεύουν.

Για τον λόγο αυτό ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει ήδη ενημερώσει και καλεί όλες τις αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται ή προτίθενται να εμπλακούν στην εν λόγω διαδικασία να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου η διακίνηση και διάθεση των τροφίμων να είναι σύννομη και ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση ελεγκτές θα εξασφαλίσουν την τήρηση των αναγκαίων για την προστασία της δημόσιας υγείας πρακτικών. Για να προστατευθεί, επομένως, το Κίνημα της Πατάτας ή αντίστοιχα του Οβελία, πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας».

(Με όλα τα ημίμετρα δεν σώζεται η Ελλάδα, εδω χρειάζεται αλλαγή, και ρήξη και ανατροπή, και αλλαγές πολιτικών, σε όλη την Ελλάδα)

Γιάννης Κουρδομένος
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με όλα τα ημίμετρα δεν σώζεται η Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">